Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är råvaruflödet som är orsaken

Annons

Vad är det som sker med vår skogsindustri?

Stora Enso är ett av världens största skogsföretag och driver industrier i ett flertal länder. Som ägare har de möjligheter att göra lite som de vill med sina industrier.

Vill man investera i nya fabriker så är det inget större problem, de har goda kontakter med specialister som vet hur man ska gå till väga. Samma sak när man ska lägga ned en verksamhet. Man kallar in kunnig personal på fabriksnedläggningar och tar ett beslut att lägga ned, och ingen kan göra något åt det.

Men varför lägger man ned industrier? Jo, lönsamheten naturligtvis, Stora Enso kan det här, de är ju ägarna, de som rår om företaget och aktieägarna kräver att det skall vara vinst på satsat kapital.

Ja, det är väl rätt.

Men vi som är anställda då? Jo vi får ju jobba i företaget och kan försörja oss.

Kan politiker göra något? Ja, en hel del. De kan underlätta för företag att etablera sig, genom att erbjuda mark, att säkerställa infrastrukturen, bygga bostäder för personal. Att i stort sett se till att företagen vill vara kvar och utvecklas i kommunen.

Men har företagen möjlighet att bedriva verksamhet i kommunen? Jo man har det om man har råvara, om man har god arbetskraft (kunnig personal).

Det är här det felar i Norrsundet!

Råvaran. Hur lönsamheten är, vet bara ledningen.

Att det skulle bli problem med barkpannan det anade nog de flesta, den är sliten och omodern.

Och att beräkningarna av värmen till pelletsfabrikens process var tilltagen i underkant såg man nog ganska tidigt. Här togs fel beslut, man skulle ha byggt en ny panna som varit anpassad för behovet. Ja, det går att vara efterklok.

Men hur erhålls råvaran då? Sågverket och massafabriken behövde massor av timmer och massaved och det hade de när det var Kopparfors som ägde industrierna. De hade stora överskott på råvaran så de kunde även sälja timmer till mindre sågverk och fabriker.

Men så tog Stora Enso över!

De mindre sågverken fick inte köpa överskottet. All råvara skulle gå till den egna verksamheten. Man köpte även från Ryssland. I Finland har Stora Enso betydligt fler sågar och fabriker än i Sverige, så råvaran behövs i Finland. Ryssarna ändrade reglerna för utförsel av råvaran. Man gjorde även om beskattningen av skogen i Finland för något år sedan. Då blev man tvingad att lägga ned en del verksamhet där och då beslutade man även att lägga ned massatillverkningen i Norrsundet.

En chefs kommentar var. ”Det skulle se illa ut om man bara skulle lägga ned fabriker i Finland.” Kunde det vara så att man offrade fabriken i Norrsundet för att det skulle se bra ut i Finland?

Om man tittar på de avverkningar som Stora Enso har utfört i Sverige under de senare åren så tror jag att det är en hel del råvara som skeppats till Finland. Det kan vara så att det börjar ta slut på råvaran i Sverige tack vare att man skickar över den till Finland.

Nu söker Stora Enso nya virkesinköpare i Sverige, troligen för att öka inköpen från privata skogsägare.

Skogsindustrin är den största arbetsgivaren vi har i landet alla kategorier.

Har vi råd att låta Stora Enso föra över råvara till finska sågverk och fabriker? För att sedan lägga ned sågverk och massafabriker i Sverige för att dessa inte är lönsamma?

Lönsamhet eller förlust kan en företagsledning anpassa efter det behov som gynnar företaget.

Skulle våra politiker titta på råvaruflödet och sätta stopp för detta som sker med vår skogsråvara är jag övertygad om att våra fabriker skulle vara skyddade för nedläggningar.

Janne Englund, en sågverksveteran

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons