Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är två skäl till att vi markerat så

Svar till Stolt cyklist den 22/11. ”Stolt cyklist” undrar varför ”en gående person ska behöva möta mig som cyklist på samma sida om trottoaren?”

Annons

Vi förmodar att du menar de cykelbanor inom lokala slingan (Parkvägen/Västra vägen-Staketgatan-Fältskärsgatan-Kaserngatan) som kommunen har låtit markera med streckade vita linjer med symboler för cyklister och fotgängare.

Bakgrunden är att kommunen fått in många synpunkter om att samspelet mellan fotgängare och trafikanter inte har fungerat riktigt bra och att det varit alltför vanligt med cyklister som cyklar på gångbanorna. Genom att markera cykelbanorna hoppas vi att det ska bli tydligare var och på vilken sida av cykelbanan man ska cykla.

Vissa cykelbanor är gemensamma för cyklister och fotgängare. Enligt Transportstyrelsens regler ska cyklisterna cykla till höger på en sådan gemensam bana. Däremot finns inga generella regler för hur gående ska gå på en sådan bana men vi har valt att lägga gångmarkeringarna så att man ska gå till vänster.

Det är främst två skäl till att vi har gjort så. Om man går på en körbana för bilar ska man gå på vänster sida, återigen enligt Transportstyrelsens regler. Om man också på cykelbanan går på vänster sida blir det lättare att komma ihåg att man alltid ska gå på vänstra sidan.

Det andra skälet är att om man går till vänster och cyklar till höger så möter man och ser som fotgängare den cyklist som passerar närmast. Från många fotgängare, inte minst äldre, har vi fått in synpunkter på cyklister som kör om alltför snabbt, tyst och nära. Genom att gå till vänster och cykla till höger så minskas risken för sådana incidenter.

Risken för att krocka med mötande cyklister tror vi inte blir särskilt mycket större. Om både fotgängare och cyklister färdas på höger sida, måste cyklisten flytta sig vid omkörningar i stället för vid möten vilket inte torde innebära någon större skillnad.

Vi förstår om det tar lite tid att vänja sig vid de nymålade cykel- och gångbanorna. En klar majoritet av de synpunkterna vi hittills har fått in har varit positiva. Om du har ytterligare funderingar kring cykelbanor i staden är du välkommen att kontakta oss via kommunens växel 17 80 00.

David Eldrot

seniorkonsult hållbart resande

Gösta Nordqvist

trafikingenjör, Samhällbyggnad Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons