Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är värt ett par hundra för att slippa stå i bank-kö

Annons

Jag är uppvuxen i en liten by. När jag växte upp hade vi telefon med vev och manuell koppling av telefonsamtal; Berta drog i sina sladdar. Det såldes snus i lösvikt. Och det var kontanter som gällde. Bankbok var standard och vid insättning fick jag frimärksliknande lappar som klistrades in i bankboken.

Jag har nu varit bankkund i 60 år och sett en väldig förändring i banktjänster och bankbeteende. Jag måste säga att jag har ett ganska gott perspektiv när det gäller banktjänster.

Jag kan inte riktig förstå den upprördhet som gäller att bankerna inte hanterar kontanter. Vad ska du med kontanter till? Jo, naturligtvis finns det tillfällen då det är praktiskt att betala kontant; kvällstidningsinköp, andra småköp, köpa pepparkakor av ungdomar från den lokala idrottsföreningen som ringer på dörren etcetera. Men annars?

Jag tycker det är värt ett par hundringar för att slippa stå i kö på banken. Jag betalar med kort när jag handlar! Att lära sig de fyra siffrorna i koden vid kortbetalning är inte svårt. Man brukar ju säga att minnesträning är bra för äldre. Och skulle man misslyckas kan jag bara lämna fram kortet tillsammans med en legitimationshandling till kassörskan. Kanske behöver jag några hundralappar kontant? Då säger jag till i kassan och det tar ingen extra tid.

Sedan finns ju alltid uttagsautomater; men då måste du komma ihåg koden. Det torde inte vara så stor sannolikhet att bli rånad när jag tagit ut några hundralappar. Otäcka saker kan alltid hända vad det än gäller. Du kan få inbrott hemma, krocka med bilen, ramla och slå dig med mera. Du kan inte gå omkring och vara rädd hela tiden.

Egentligen tror jag inte att det handlar om kontanter och sättet att skaffa dem, utan mer förmågan att förändra sitt beteende. Vissa har lättare för det och andra svårare. Du kanske har någon yngre släkting som kan ledsaga dig första gången när du använder kort i en affär. Lycka till!

Nya tider

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons