Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det borde bli norra Afrika

Arkitektritningar gör mig så förundrad. Var bor arkitekterna? Vet de var Gävle ligger? Vilken tid på dygnet är de ute?

Annons

Tisdagens (30/10) artikel om beslutet om Klockgjutarparken i kommunfullmäktige på måndagskvällen illustreras med en skiss från Johan Skoog arkitektkontor. Enligt skuggorna på denna skiss borde husen ligga ungefär i norra Afrika och man har varit ute vid sextiden på kvällen och mätt skuggorna.

De föreslagna husen i Klockgjutarparken ska ligga vid parkens södra sida. Klockan tolv på dagen står solen som högst på himlen. I oktober månad här i Gävle, med två månader kvar till vintersolståndet blir skuggan 3,5 gånger det som skuggas, det vill säga en en meter lång käpp ger en skugga på 3,5 meter.

Då man vet hur höga husen ska bli är det lätt att multiplicera denna höjd med 3,5. Då får man fram hur långt skuggorna kommer att sträcka sig. Det är bra mycket längre än arkitektritningen ger sken av.

Jörgen Edsvik har uttalat att skuggningen inte kommer att vara besvärande. Nej, det kan tyckas så om man ser på arkitektritningen, men om man går ut i verkligheten ser man hur det är där.

Det kanske är dags att bry sig om verkligheten också? När man ändå håller på med verkligheten kanske man ska fundera på om tillfredsställelsen för cirka 40 personer ska väga tyngre än försämringen för 200 andra personer.

C. Lekås

Fotnot: Vintersolståndet den 21/12 är den tid då solen står som lägst på himlen och då skuggorna är som längst.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons