Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det enda riktiga livstidsstraffet

Året var 1992, jag var en 40-årig entreprenör i transportbranschen.

Annons

Det företag jag startade året innan gick som alla andra företag med en marginell vinst som gjorde att jag kunde leva på mitt arbete. Redan den 23/8 höjde Riksbanken sin ränta till makalösa 16 procent.

Dåvarande riksbankschefen Bengt Dennis fick den 16/8 tillsammans med dåvarande finansministern Anne Wibble idén att på grund av den internationella finanskrisen höja ränta först till 75 procent och senare samma eftermiddag till 500 procent, vilket innebar att jag som hade utnyttjat min checkkredit med ett antal tusen helt plötsligt blev skyldig banken det mångdubbla.

Vad jag menar när jag säger ”Sveriges enda riktiga livstidsstraff” är att sedan 20 år tillbaka har jag levt på existensminimum, vilket bland annat har inneburit att jag inte har kunnat bli tillsammans, än mindre sambo, med någon då våra inkomster skulle räknas ihop vid ett sådant arrangemang.

Staten i form av kronofogdemyndigheten har effektivt sett till att mitt liv blev ett levande helvete de senaste 20 åren.

Jag var vid ett par tillfällen upp till myndigheten och försökte diskutera min situation, men det var en väldigt ensidig diskussion då det bara var jag som pratade. Det enda jag lyckades få till svar var ”Tyvärr sådana är reglerna.”

En märklighet i det hela är att det så kallade existensminimum så vitt jag vet inte har förändrats de senaste åren, jag har lika lite kvar att leva på som för 14 år sedan. Jag ska klara mig på 4 200 kronor sedan hyran är betald.

Det finns ingen chans för mig att få sanering och även om jag skulle få det så tror jag inte att det hjälper i längden (fyller 60 i år).

Jag fick nytt besked från kronofogden den dag jag fick sjukbidrag, faktum var att jag får mindre ändå att leva på efter den dagen.

Det är märkligt att en morddömd gärningsman har avtjänat sitt straff efter åtta år, men jag som aldrig begått något större brott än kanske gått mot rött någon enstaka gång ska bli livstidsdömd.

Den livstidsdömde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons