Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns ingen åldersgräns

Svar till ”Högvinsten är livet” 11/12

Tack för dina synpunkter på utredning och behandling av prostatacancer ur patientens perspektiv.

Annons

Jag förstår att handläggningen av PSA-provsvar kan uppfattas som nyckfull. Tyvärr finns det inte ett enkelt samband mellan PSA-värdet vid prostatacancer och hur sjukdomen ska behandlas.

Prostatacancer är en sjukdom som har olika uttryck och kan utvecklas på olika sätt, där en mängd olika faktorer spelar roll för vilken behandlingsstrategi man ska välja, till exempel tumörens aggressivitet och utbredning, patientens ålder och eventuell annan sjuklighet. Behandlingen i Gävleborg baserar sig på det vårdprogram som gäller för Uppsala-/Örebro sjukvårdsregion.

Gävleborgare med prostatacancer har en sämre överlevnad än en del andra län men också det har olika orsaker varav behandling enbart är en. Levnadsvanor, allmän hälsa och benägenhet att söka sjukvård, följsamhet mot ordinationer är exempel på andra faktorer som påverkar överlevnaden.

I Gävleborg har vi brist på urologer och vi har tidigare haft problem med väntetider till besök och behandling. Det finns dock en insikt om detta och vi arbetar målmedvetet för att höja tillgängligheten och framför allt patientsäkerheten till urologisk vård. Det finns inte heller någon åldersgräns för behandling med botande syfte vid 70 år, för att avråda från behandling måste flera andra faktorer vägas in, bland annat patientens egen inställning till risker och eventuella fördelar med att genomgå behandling.

Jag beklagar att insändarskribenten oroas av osäkerheten kring utredning och behandling för drabbade cancerpatienter men jag anser den till stor del vara obefogad oro och att de cancersjuka männen i länet skall känna sig trygga med de besked och den behandling som erbjuds och veta att den i kvalitet väl kan hävda sig nationellt.

Med vänlig hälsning

Ulf Öhrvall

verksamhetschef, VO kirurgi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons