Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns ingen femdagarsregel

Svar till ”Nej, det stämmer inte” 22/3

Annons

Vi vill först och främst beklaga dina upplevelser av samarbetet och informationen i samband med din pappas bortgång. Vi har sedan flera år tillbaka ett avtal mellan Landstinget Gävleborg och Landstinget i Uppsala län så att invånarna i främst Älvkarleby kommun ska ha möjligheter att välja att få sin vård utförd i Gävle i stället för att åka till Uppsala.

Avtalet innehåller en del regler kring samarbetet. Exempelvis finns en regel om att när en patient kommer in akut till Gävle sjukhus ska en anmälan inom sju dagar skickas till Akademiska sjukhuset.

Detta för att ge hemlandstinget möjligheter att bedöma om vården ska fortsätta i Gävle eller om det är lämpligare att vården slutförs i Uppsala. Om Akademiska sjukhuset bedömer att vården kan fortsätta på Gävle sjukhus utfärdas en betalningsförbindelse. Detta har tydligen fungerat bra vid den första vårdperioden 18-28 januari.

Vid den andra vårdperioden har det inte fungerat. I detta fall har – som vi tolkar det – Akademiska sjukhuset bedömt att vården bör slutföras på hemmaplan och din pappa har därefter skickats dit. Vad som legat till grund för denna bedömning är svårt att säga.

Det blir heller inte lättare att förstå eftersom din pappa efter vårdperioden 10 - 18 februari flyttats tillbaka till Gävle sjukhus för fortsatt vård.

Det finns inget i avtalet som hindrar att din pappa hade kunnat vara kvar i Gävle under hela vårdperioden. Det finns heller ingen femdagarsregel – fastställd av vare sig politiker eller tjänstemän – om att en patient efter fem dagar måste flyttas över till hemlandstingets sjukhus.

Vi rekommenderar dig att kontakta Patientnämnden i Uppsala för en utredning och bedömning till varför din pappa inte kunnat vårdas i Gävle. Det kanske är en klen tröst för dig som anhörig, men det kan ha en mycket stor betydelse för att undvika att likande händelser inträffar i fortsättningen.

Roland Johansson

regionvårdsdirektör, Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons