Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hade räckt med gallring

Annons

Varför ska andras åsikter kallas gnäll för att de skiljer sig från ens egna och ofta med kommentaren att det är bra att det händer något, oavsett vad? Det viktiga är väl ändå vad som händer och inte minst hur händelsen hanteras.

Det är mycket berättigat att ifrågasätta kalhygget i Norrsundet (försäljning, avverkning, bristande information) ur många aspekter:

Hur kan en kommun, genom sitt bostadsbolag, näst intill skänka bort två hyreshus och ett stort tomt/natur/skogs/park-område mitt i ett samhälle utan att annonsera eller diskutera med eller informera hyresgäster och grannar?

Vilken kontroll gjorde man av köparen och varför lades inte villkor för bevarande och skötsel in i avtalet? Hur var/är marken klassad?

Hur ser den nye ägarens skötselplan ut? Hur ska man kunna hålla jämna steg med den enorma slytillväxt som blir följden på denna stora, öppna yta?

Hur mycket anser sig Gavlegårdarna ha sparat genom att slippa riva det tomma huset samt gallra lite fint i området? Det kan inte varit en jättesumma för ett så stort bolag.

För många människor utan bil, körkort eller som på grund av ålder eller sjukdom har svårt att ta sig ut i naturen var detta område mycket värdefullt. Men även för alla andra som helt enkelt bara ville ta sig en promenad, cykeltur eller rasta hunden – hur mysigt är det nu på ett kalhygge och var ska fåglarna sitta och sjunga?

Om avsikten var att stycka och sälja villatomter är också området förött, för vem vill kosta på ett nybygge på en blåsig stenöken? Tänk om en försiktig gallring i stället hade skett och människor fått möjlighet att bygga på vackra naturtomter som ju är mycket eftertraktade.

Avslutningsvis kan man konstatera att området har förstörts helt i onödan för årtionden framåt. Hade en gallring skett i stället kunde nyttan och trivseln bestått för både gamla promenerare, fåglar och eventuella nybyggare.

Att avyttra respektive köpa (oavsett pris) ett stort område i ett samhälle borde innebära ansvar och omdöme hos parterna – det kan inte jämföras med vilket skifte som helst långt ute i skogen. Som detta slutade är förtroendet för alla inblandade mycket lågt. Allt kan inte handla om vad man får göra utan också om vad man bör göra.

Spåren förskräcker,

en gallring hade räckt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons