Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det har ju fungerat bra

Sedan jag var liten har vattnet från pumpen, sommarvattnet som sätts på i slutet av april och utedasset eller mulltoan fungerat bra i sommaridyllen, men nu har Gävle kommun beslutat att alla fastighetsägare runt trösken i Furvik ska ha kommunalt vatten, wc och allt som det nu innebär.

Annons

Prislappen kommer att ligga mellan 150 000-250 000 innan det är klart (150 000 bara för att få vattnet framdraget till tomtgränsen vad jag kan förstå) och ingen kan säga ifrån det hela. Likaså kommer det att tillkomma dyra elkostnader då värmen i fastigheten måste stå på året om på grund av en vattenmätare som måste installeras.

Alltså: Kan man inte betala för kalaset som Gävle kommun kräver en på så får man lov att sälja sin stuga eller fastighet. Idyllen vid Trösken har min mor och hennes syskon tillbringat sina barndoms somrar och därefter barn och barnbarn. Här finns en stor del av vår historia och våra rötter. Det första utedasset som fanns här på tomten var en gammal relik, en badhytt från Sandvikbadet inne i Furviksparken, och min mors äldre syskon var naturligtvis med i Furviksbarnen när de var små.

Sommaridyllen i Furvik har varit i släktens ägo sedan 1950-talet och här har min mor och mina två ingifta mostrar kunnat fortsätta att tillbringa sina somrar och behålla stugorna trots att deras respektive har gått ur tiden. Sommarvatten, utedass och mulltoa har fungerat alldeles utmärkt. Naturligtvis är det bra att de som har byggt åretruntbostäder i området kan ansluta sig till det kommunala vattennätet och tomterna blir antagligen mer atraktiva.

Men hur blir det för sommargästerna i området som kanske tillbringar två-tre månader per år därute och som är i den åldern så att det kan vara svårt att få lån? Man kanske inte heller har råd att dra på sig ett lån på flera hundra tusen när man har ålderspension och då kan det bli en katastrofal utgång där man tvingas sälja. Ska det verkligen kunna gå till så här?

Dotter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons