Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var inte bättre förr

I GD den 2 december kunde man läsa en artikel om den reform för mottagande av invandrare som började för två år sen, etableringsreformen.

Annons

Cherstin Hansson som var chef för det nu nedlagda Invandrarcentrum, uttalar sig väldigt negativt om den nya reformen och menar att det gamla systemet innebar betydligt bättre möjligheter för invandrarna att komma till ett arbete och egen försörjning.

Jag håller inte alls med om detta. Efter närmare 25 år som SFI-lärare har jag en helt annan bild. Det tidigare systemet med två års introduktion via Invandrarcentrum och sedan en automatisk övergång till socialtjänsten för alla nya svenskar var helt förödande.

Cherstin Hanssons påstående att 40 procent fick jobb efter två år är något att verkligen ifrågasätta. Min erfarenhet är att de allra flesta blev kvar i bidragsberoende under väldigt lång tid, ofta livslångt, vilket är oerhört nedvärderande och diskriminerande för de nya svenskarna som vill börja ett nytt liv i ett nytt land och naturligtvis vill klara sin försörjning på egen hand.

I dag, med den nya etableringsreformen där invandrarna direkt får kontakt med Arbetsförmedlingen, möter vi nybörjarelever som redan har jobb och/eller praktik när de börjar läsa svenska.

Det är helt unikt och kommer att ge de nya svenskarna helt nya möjligheter och det svenska samhället lägre kostnader.

Det kan bara bli bättre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons