Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta är ingen skrämselpropaganda

Annons

I samband med omvårdnadsnämndens möte i slutet av oktober fattades beslut att förändra den mycket väl fungerande verksamheten för anhörigstöd på Villa Milbo. Beslutet fattades utan en ekonomisk analys och viktigast av allt; utan att man preciserat vilka fördelar förändringen kommer ge Gävleborna. 

Sedan mötet har majoriteten anklagat Alliansen, som är emot en förändring av Villa Milbo, för skrämselpropaganda. Om det vore så väl, vår oro, och många andra Gävlebors, är konkret. Vi är inte övertygade om argumenten och ser dessvärre en försämring.

Någon analys av beslutets ekonomiska konsekvenser har inte gjorts. Detta trots att man dels varnar för ökade kostnader för hälso- och sjukvård, dels ökad arbetsbörda för bistånds- och avgiftshandläggare samt att med biståndsbeslut omfattas avgiften av maxtaxan. Socialdemokraterna driver igenom ett beslut utan ekonomisk analys samtidigt som förvaltningen brottas med kraftigt underskott.

Vilka fördelar som denna förändring kommer att ge medborgarna har inte kunnat konkretiseras.

Sedan den 1 juli 2009 finns en laglig skyldighet att erbjuda anhörigstöd. Den verksamhet som bedrivs på Villa Milbo svarar väl upp till detta, här är alla överens. Argumentet att en behovsprövning skulle stärka rättsäkerheten stämmer inte. Oberoende om det krävs ett biståndsbeslut eller inte så har Gävle kommun samma skyldigheter gentemot Gävleborna.

Ett argument som framfördes vid flera tillfällen under nämndsmötet var att med behovsbedömning skulle Villa Milbo komma mer i linje med övrig verksamhet inom förvaltningen och på så sätt höja dess status. Det är inte rimligt att påtvinga de som är i behov av anhörigstöd extra arbete enbart för att förvaltningen inte på annat sätt kan ge Villa Milbo den status den förtjänar.

Avslutningsvis, beslutet kommer att få konsekvenser för dem som behöver verksamheten i form av längre handläggningstider. Även om förvaltningens personal gör ett mycket bra och snabbt arbete så tar ett biståndsbeslut en viss tid att genomföra. Detta är den enda konkreta förändringen, förutom de ekonomiska, och detta är en försämring. Alla andra förändringar går att göra utan att man inför krav på biståndsbeslut.

Detta är ingen skrämselpropaganda som Socialdemokraterna påstår, det är en konkret oro. 

Måns Montell, M

ledamot i omvårdnadsnämnden Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons