Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogtester en billig poäng

Annons

Läser med fasa att Hofors politiker på allvar föreslår att införa slumpmässiga drogtester i skolorna. Det är för all del viktigt att tidigt upptäcka ungdomar som är på glid, men slumpmässiga drogtester är knappast rätt väg att gå.

Att påstå, som dessa politiker gör, att det inte skulle vara integritetskränkande för de barn som kommer testas är så världsfrånvänt att det är frestande att antyda att det kanske finns fog att drogtesta de aktuella politikerna i stället. Men bortsett från detta så finns det ett annat starkt vägande skäl till varför detta förslag borde förpassas till närmaste sopkorg.

Drogtester lämpar sig nämligen inte särskilt bra för slumpmässiga urval.

Riktade tester, där det med goda skäl kan misstänkas att personen använt narkotika – i kombination med uppföljande verifikationsstester vid positivt resultat – har en hög träffsäkerhet, men detsamma går dessvärre inte att säga om slumpmässiga drogtester.

Vilket är rätt uppenbart om man tittar på det hela rent matematiskt.

Andelen elever som under en genomsnittlig månad använt narkotika var bland svenska niondeklassare två procent år 2010. Felmarginalen på drogtesterna varierar något, men antas ofta ligga någonstans mellan en till fem procent.

Om felmarginalen på testerna skulle vara de högre siffrorna, mellan tre till fem procent, och om narkotikaanvändarna bland de testade ligger på två procent så innebär det, rent naturligt, att slumpmässiga tester då kommer att ge fler falska än äkta positiva resultat. Även om felmarginalen skulle vara blott en procent så kommer en oacceptabelt stor andel av de utpekade eleverna vara misstänkliggjorda på felaktiga grunder.

Men det kanske inte heller är integritetskränkande enligt Hofors politiker?

Fast som vanligt så är det väl viktigare att plocka billiga politiska poänger än att ta reda på vad förslagen man lägger i praktiken innebär för de som berörs av dem?

Förbannad förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons