Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumpa inte avfall i dungen

Annons

Skogsdungen vid villaområdet är som allra vackrast nu i vårens tid. Lövsprickningen pågår och skogsstjärna, ekorrbär, skogskovall, harsyra och skogsviol skjuter upp bland blåbärs- och lingonris. Björktrasten bygger bo i träden och sädesärlan fångar insekter längs kanten av vårmarken.

Det är så här vackert och innehållsrikt det normalt ser ut i den svenska skogen i maj månad. I skogsdungen ser dock inte allt naturlig ut.

Villaägarna har under lång tid slängt sitt trädgårdsavfall i dungens svacka. Från närmaste gata går en lång stig in där skottkärra efter skottkärra med trädgårdsavfall tippats av på en yta av minst 150 kvadratmeter. Den i trädgårdarna förhatliga kirskålen breder ut sig bland grus, blomkrukor och plastsäckar. Får detta fortsätta kommer snart även våtmarken att täckas av avfall och de fredade groddjuren i blötmarken förlorar sin möjlighet att bidraga till skogsdungens biologiska mångfald.

Att slänga trädgårdsavfall i naturen betraktas som nedskräpning, är olagligt och kan ge böter. Avfallet kan dessutom sprida svampsjukdomar och skadedjur. 

Lösningen på problemet är att villaägarna lämnar sitt trädgårdsavfall på en bemannad återvinningscentral eller hyr en container av Gästrike Återvinnare tillsammans med grannar eller vänner.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons