Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekvationen går inte ihop

Annons

Jag har hört till leda att vi behöver mer arbetskraft i framtiden för att klara pensionsavgångarna av 40-talisterna. Samtidigt går 50 procent av utlandsfödda i vårt distrikt arbetslösa. Vem betalar för detta och varför är det så?

Jag följer debatten om miljöförstöringen på jordklotet. Vi måste begränsa våra utsläpp av bland annat koldioxid. Samtidigt ska vi ha fyra-fem procents tillväxt varje år för att klara välfärden. Med andra ord, vi måste konsumera mera. Vi måste skaffa så kallade ”miljöbilar” (el-bilar) i framtiden. Samtidigt så ska vi avveckla kärnkraften som behövs för att ladda dessa så kallade miljöbilar. Hur ska detta gå ihop? Politikerna pratar om förnybar energi. För en novis som mig – vad är det?

Den nuvarande regeringen pratar om arbetslinjen, vilket innebär att vi måste arbeta mera för att klara välfärden. Samtidigt får sparkade politiker i stort sett livstidspension då de fortfarande är arbetsföra. Frågan är om de lever som de lär!

Pensionsåldern bör höjas säger många i regeringskansliet i dag för att vi ska klara välfärden. Samtidigt ska till exempel Sandvik avskeda cirka 400 medarbetare och de som är 60 år ska erbjudas pension. Hur går detta ihop?

Alla företag inom såväl privat som offentlig sektor arbetar med att höja produktiviteten. Man pratar om fem-tio procents förbättringar årligen. Detta skulle betyda att Sverige som har cirka fem miljoner arbetsföra, rationaliserar bort ungefär 375 000 arbetsföra varje år. Då är frågan: Behöver vi öka invandringen till Sverige?

Sjukvården inom landstinget och åldringsvården inom den kommunala sektorn går på knäna och det framkommer dagligen att dessa sektorer är underbemannade och att vården blir lidande. Vi har en hög arbetslöshet på cirka tio procent (ungefär 500 000 arbetsföra). Varför används inte dessa människor?

De som sitter i regeringskansliet drabbas ju inte av den försämrade sjukvården då de har sitt på det torra genom gräddfilen till privat vård på Sofiahemmet. Jag anser att de som stiftar våra lagar ska drabbas av samma problem som vi vanliga medborgare.

Nu pratas det om att skolan ytterligare ska försämras. Lärare ska rationaliseras bort, antalet elever i klassrummet ska öka. Detta är också en produktivitetsutveckling för att spara pengar. Samtidigt framkommer det allt tydligare att Sverige halkar efter och färre elever klarar godkänt inom de viktigaste ämnena. Är vi på väg åt rätt håll? Jag är ytterst tveksam.

Min åldriga mor (95 år) blev av med sitt bostadsbidrag då hon tjänade för mycket. Hennes pension är 13 000 kr/mån före skatt. Hon får inte ekonomin att gå ihop. Samtidigt skor sig politiker med bidrag trots att de har inkomster upp till 144 000 kr/mån. Verkar detta riktigt?

Nu visar det sig att länder som inte klarar sina åtaganden avsätter sina politiker och tillsätter teknokrater för att reda upp situationen. Innebär detta att politiker inte klarar sina uppgifter? Kommer vårt land att hamna i samma situation?

Vi börjar få en skuldbörda i detta land som är så stor att det krävs två generationer för att betala av skulden. Hur kan detta gå ihop? Man kan ju inte ärva skulder. Bostadsbubblan är på väg.

Vilket svenskt politiskt parti ska klara av vår framtid? Jag ser ingen ljusning.

En som bara undrar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons