Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En byråkratisk härdsmälta

Bekämpningen av den riksbekanta myggplågan längs nedre Dalälven har sedan flera år tillbaka förvandlats till en byråkratisk härdsmälta.

Annons

De tre berörda länsstyrelserna har anställt egna projektledare, med pengar från bl.a. Naturvårdsverket, som hittills har lagt sju miljoner på att hitta nya bekämpningsmetoder.

Så här långt har det misslyckats. Detta medan myggbekämpningen, med den i dag enda tillgängliga och fungerande metoden, varje år hänger på gärsgårn. Nu finns återigen inga pengar för nästa sommars insatser.

I Sverige har berörda myndigheter uppenbarligen bestämt sig för att uppfinna hjulet igen. Vi kan inte annat än misstänka att de medvetet bortser från gjorda, och väl dokumenterade erfarenheter från till exempel Tyskland.

Där har bakterien BTI använts sedan 1978, mot översvämningsmygg längs Rhen. BTI används också i bland annat Frankrike, Polen, Tjeckien, Italien, Serbien, Kroatien, Kanada, och är godkänt och används i de flesta amerikanska delstater. Inga av de negativa BTI-effekter som svenska naturvårdsmyndigheter befarar har inträffat.

Men detta faktum, och att publicerade studier från forskare i flera andra länder konstaterat att BTI är den mest miljövänliga och selektiva metod som finns, vill Naturvårdsverket och länsstyrelserna i Falun, Gävle, Västerås och Uppsala uppenbarligen inte låtsas om.

I stället bygger de en egen myggbekämpningsbyråkrati, som nu också lyft frågan om huruvida stickmyggor kan bli resistenta mot BTI, och om en sådan utveckling helt och fullständigt kan uteslutas.

Ytterst drabbar naturvårdsmyndigheternas agerande den desperata och plågade befolkningen längs nedre Dalälven som gång på gång ställer befogade frågor: Är myggor viktigare än människor? Ska området nekas behandling och dö, för att det finns en eventuell risk för framtida resistens?

De drabbade längs nedre Dalälven är inte motståndare till nya och ännu effektivare metoder. Men sådana finns ännu inte. Till dess måste den akuta, årligen återkommande myggplågan minimeras. Betrakta gärna bekämpning med BTI som en övergående metod, men slå inte tvärstopp förrän ett hållbart alternativ utvecklats.

Det är hög tid för ansvariga politiker att se sanningen i vitögat och skaka av sig de naturvårdsbyråkrater som ängsligt övertolkar försiktighetsprincipen.

Föreningen för myggbekämpning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons