Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En klyscha men det är så det är

Annons

Vi är flera pedagoger som vill bidra till debatten om pedagogiska måltider och matavdrag för oss pedagoger. Vi tycker att kostnadsfria måltider i förskolan borde vara självklart för alla. Det handlar inte om att vi vill ha mat gratis för vår egen bekvämlighet utan om en för oss viktig arbetsuppgift.

Förskolan är den en av de första samhällsinstanserna som våra barn möter och vårt uppdrag är att tillsammans med familjerna uppfostra och påverka vårt samhälles blivande ungdomar och vuxna.

Fetma hos barn är ett problem som har ökat kraftigt i många länder, däribland Sverige, under de senaste decennierna och i dag är det många barn och ungdomar som väger för mycket.

Detta kommer förmodligen att kosta vårt samhälle mycket mer pengar än de pengar vi sparar på att inte ha kostnadsfria måltider för alla i förskola och skola nu.

Vi vill skapa en bra matsituation för barnen på förskolan där vi tillsammans äter och främjar goda matvanor.

Det må vara en sliten klyscha att barn härmar vuxna, men det är precis så det är.

Föräldrarna har ansvar, men även personal i förskola och skola behöver vara förebilder och i vår läroplan står det att ”Vuxnas förhållningssätt påverkar barns förståelse och respekt för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle och därför är vuxna viktiga som förebilder.”

I Lpfö 98 och i skollagen står det att ”Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet och barnets behov och utformas så att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.”

Hur blir vi bra förebilder i matsituationen och ger våra barn en helhet när vi som pedagoger äter annan mat eller små pedagogiska portioner samtidigt som vi förmanar barnen att äta sin mat, våga prova nya smaker och äta en varierad kost?

Pedagoger i Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons