Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En orimlig uppfattning

Som bosatt i Norrbotten och tidigare verksam inom basindustrin, ser jag mig tvungen att bemöta Olle Ljungbecks insändare om gruvor och riskkapitalister.

Annons

Under 1990-talet öppnade politikerna SGU:s arkiv med gruvprojekt för intresserade investerare i norra Sverige. Malmpriserna var måttliga då, men bedömdes öka med efterfrågan i världen.

Sedan dess har många projekt utvecklats: Kiruna Iron, Northland Res., Jokkmokk Iron med flera. Gemensamt för alla dessa projekt är att det saknas svenska intressenter som huvudprospektörer. Som Ljungbeck påpekar omges dessa projekt med rigorös miljöprövning – världens hårdaste miljöregler, som ju LKAB nu har drabbats av i sitt stora projekt i Svappavaara.

Att exploatering av malm är en stöld är ju en helt orimlig uppfattning. Som exempel kan nämnas Northlands projekt i Pajala, där fem miljoner ton/år skall brytas under 30 år med 800 jobb under gruvans livslängd. Projektets första etapp har finansierats med sju miljarder kronor, hälften aktieägartillskott och andra halvan som företagslån på Chicagobörsen till 13 procents ränta.

Projektet lovar cirka 20 procents avkastning under gruvans livslängd. Jämför med Nordeas avkastning på 15 procent för att ”lura på” allmänheten dyra huslån. Med 30 procents skatt på gruvinkomsterna skulle projektet ge minus tio procent och aldrig kunna etableras.

Skatter? På 1980-talet berövade Kjell-Olof Feldt kommunerna rätten att beskatta juridiska personer verksamma i hemorten. Beskattningen flyttades till ”Fjollträsk” för byggande av ringleder, höghastighetståg och annan lyx som vi här uppe har föga nytta av.

Tror Ljungbeck att landsbygden överlever utan exploatering av skog och malm i avlägsna orter? Samerna dras alltid fram som offer i dessa sammanhang. Hälften av gruvarbetarna i Malmfälten har samiskt ursprung.

I Pajala har gruvbolaget betalat för sig och är accepterade där. En stor mängd norrbottningar är i dag aktieägare i bolagen, vilket förnekats oss för LKAB. Ljungbecks medicin leder oss till avgrundens land bland greker, ryssar och andra förlorare.

Leo Vidgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons