Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sådan nonchalans!

Annons

Jag hade jobbat inom psykiatrin i cirka fyra år när jag insjuknade i bipolär sjukdom (manodepressiv sjukdom). När jag insjuknade valde jag att omskola mig inom ekonomibranschen då det blev för känsligt att jobba inom psykiatrin.

Efter ett självmordsförsök när jag låg på hjärtintensiven, Gävle sjukhus hade jag oturen att bli skjutsad i rullstol (då jag var för svag för att gå) till allmänpsykiatriska avd. 27. Där kom en jourläkare och slet vårdslöst i mina armar för att se att jag hade någon stelhet efter mitt suicidförsök.

Därefter talade ingen med mig på tolv timmar. Mina föräldrar försökte be om handdukar åt mig så jag kunde duscha, detta ignorerades.

Jag försökte vara tillmötesgående och ställa min använda kaffekopp i köket. Skötaren där blev så arg att hon skrek rakt ut åt mig att ”dra härifrån”. När jag sedan fick tala med dåvarande överläkare sa han rakt ut att ”Jag struntar väl i om du tar ditt liv, gör du dig illa här åker du ut”.

Jag bad en sjuksköterska om en vårdplanering och hon sa att det kanske skulle bli av. Jag har varken i mitt yrke eller som patient sett sådan nonchalans mot människor i behov av hjälp.

Personalen på avd. 27 låste in sig på expeditionen hela dagar, men när till exempel programmet ”Solsidan” sändes kom de ut och tittade. De enda som egentligen pratade med patienterna var de timanställda som visade engagemang och empati.

Jag har vårdats i fyra olika landsting och alltid varit nöjd med vården, förutom på avd 27 i Gävle

Även personer inom den psykiatriska öppenvården i Gävleborgs län har sagt att avd. 27 är en av de sämsta psykiatriska avdelningarna i landet.

Som utbildad inom psykiatrin kan jag se att avdelningens organisation inte fungerar och att det är ”fel människor på fel ställe”. Ett större fokus på patienten behövs.

Tack och lov bor jag nu i en av Sveriges storstäder och får gå på en specialistmottagning för bipolära. När jag hamnar i skov, blir jag inlagd på en avdelning med inriktning på bipolär sjukdom.

Före detta mentalskötare

Svar direkt: Din berättelse berör verkligen och det får inte gå till på det här viset. Vi beklagar din upplevelse och ser mycket allvarligt på det. Därför skulle jag vilja komma i kontakt med dig så att vi får prata om händelsen.

Göran Rosén

vårdenhetschef vid allmänpsykiatriska avdelningen på Gävle sjukhus, tel vxl: 026-15 40 00

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons