Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En snävare tillämpning sedan 2009

Svar till Eva Lena Edholm den 10 oktober

Annons

Försäkringskassans mål är att ge rätt person rätt ersättning utifrån lagstiftningen, vi har alltså inget uppdrag minska kostnaderna för assistansersättning.

För att ha rätt att få assistansersättning måste man uppfylla vissa villkor. Personen ska ha stora och varaktiga svårigheter att klara de grundläggande behoven i sin dagliga livsföring, som till exempel att kunna äta eller tvätta sig. Det är först när hjälpbehovet med de grundläggande behoven överstiger i genomsnitt 20 timmar per vecka som assistansersättning kan beviljas för andra personliga behov. Det är kommunen som ansvarar för behoven upp till 20 timmar och Försäkringskassan för all tid utöver det.

Ett avgörande från Regeringsrätten 2009 har gett en snävare tillämpning när det gäller bedömningen av hjälp med de grundläggande behoven. Om en person klarar att utföra vissa av de grundläggande behoven själv, kan det innebära att personen inte kommer upp till kravet om minst 20 timmar och därför heller inte har rätt till ersättning för andra behov som finns. Han eller hon kan då i stället vända sig kommunen för att få hjälp. För att få underlag till beslutet brukar vi besöka personen som söker assistans i deras hem. Det här är som du förstår svåra beslut att fatta, men vi kan inte ge fler assistanstimmar än vad lagen tillåter.

Eva Alner Liljedahl

områdeschef i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons