Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En välmenande tanke, men...

Gunnar Larsson har återigen försökt förklara att utvecklingen och möjligheterna i Sandviken och landsbygden handlar om dagkirurgins möjligheter att få finnas kvar cent­ralt i Sandviken.

Annons

En välmenande tanke. De tiotal argument för ökat patientsäkerhet, ökad kapacitet, möjligheten att operera än fler åkommor är underlag som Larsson helt lämnar därhän. Det anses i stället vara mästrande att påtala detta.

En kort repetition: Verksamheten har under längre tid processat fram på vilket sätt verksamheten ska kunna utvecklas. Från en dagkirurgi med säte i Sandviken, som jag på alla möjliga sätt uppskattat men där vissa dagkirurgiska ingrepp måste göras vid länssjukhuset ur just patientsäkerhetstänk.

Alla argument som tagits fram har till slut övertygat till och med mig om att generalister, det vill säga politiker, inte bör och kan hindra utvecklingen av dagkirurgin. Med andra ord har mig veterligt inga politiker varit med i denna process.

Inför beslut anser jag det viktigt lyssna in alla möjliga argument. Främst om de är sakliga och kan motiveras även efter tydliga ifrågasättande. Det som inte lyfts fram tydligt är de miljöargument, kopplat till vilka som opereras, som Larsson gör. Att av det totala operationstalet i fjol så utfördes de till 27 procent på invånare som bor i Sandviken, mot 55 procent på personer från Gävle. Det är dock av mindre betydelse mot ett patientsäkerhetsperspektiv och där utvecklingen måste handla om en överföring från ingrepp på centraloperation till dagkirurgi.

De frågor som Gunnar Larsson lyfter fram kring landsbygd, landsbygdsutveckling är frågeställningar som nog aldrig förut varit viktigare än i dag när urbaniseringen går blixtsnabbt. En levande landsbygd behövs för stad, liksom omvänt. För mig ligger kraften i samtalet, i dialogen. Naturligtvis inkluderar det också dig. Uppskattar att du också vill engagera dig konkret i tankar och idéer kring utvecklingen av landsbygden.

(C)arl-Ewert Ohlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons