Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vd med mycket att bevisa

Det är en spännande rekrytering som nu skett med Olof Faxander som ny vd för Sandvik. Aldrig tidigare har en vd och bruksdisponent rekryterats utifrån.

Annons

Han har rivstartat med att flytta huvudkontoret till Stockholm, säga upp en mindre del av koncernens anställda, köpa upp utestående aktier i Seco AB och höja avkastningskraven. Handlingskraft är viktigt men om det här är en bra början är inte självklart.

Man brukar säga att en vd som möblerar om sitt kontor som första åtgärd inte blir långvarig. Och Faxander flyttar hela koncernledningskontoret till Stockholm och centralt ska det nog ligga med gångavstånd från Arlanda Express. Annars hade det ju lika gärna kunnat ligga kvar i Sandviken.

Sandvik AB:s framgång har skapats av några få människor – styrelseledamöter/ägare, vd:ar och enskilda personer som arbetat hårt och samtidigt varit framsynta. Det man kan fråga sig är om det är lättare att hitta de goda krafterna i Stockholm? Göran Fredrik Göranssons pappa kom från Askersund till Gävle och dryga 100 år senare kom Wilhelm Haglund från Laxå till Sandviken. Båda har haft en avgörande betydelse för Sandviks framgångar. Kanske är det lättare att hitta de goda krafterna utanför storstadens hektiska liv?

Att med dunder och brak gå ut med att avskeda 300-400 anställda när man har 47 000 kan möjligen ge effekt på börskursen kortsiktigt. Förmodligen skadar det mer. En sådan åtgärd hade kunnat genomföras lugnt och smidigt utan alla rubriker.

Köpet av Secoaktierna har föreslagits av olika ”tyckare” de senaste 20-30 åren men alltid bedömts vara fel strategi. Ska man lyckas på marknaden globalt då ska man vara tränad med konkurrens på hemmamarknaden. Men nu är det tydligen rätt att minska den hemmavid?

Åtgärd nummer fyra med höjda avkastningskrav är kanske den mest tveksamma. Ledningen lägger därmed en ”våt filt” över allt som heter företagsköp och nysatsningar, som en journalist kommenterade nyheten. En liten tillbakablick kanske visar hur dagens fixering mot snabba pengar kan leda fel:

År 1947 övertog Sandvik Lumalampans hårdmetallavdelning och utveckligen av hårdmetallverktyg kom igång på allvar. Verksamheten gick med förlust och 1954 ville styrelsen lägga ned den. Endast Wilhelm Haglund och en styrelse som gav verktygen ett nådeår förhindrade detta. Hårdmetallverktygen gjorde Sandvik till ett globalt verkstadsföretag samtidigt som man tjänade mycket pengar.

Konjunkturen växlar, det vet alla företagsledare. Vid nedgången 2007-2008 klandrades Sandviks vd Lars Pettersson för att han bromsade för sent. Hur klarade Olof Faxander den krisen som vd för SSAB?

Det är inte lätt att säga men en liten indikation kan en jämförelse mellan kursutvecklingen för Sandvik och SSAB mellan augusti 2007 och oktober-november 2008 ge. Sandviks kurs minskade från 150 till 42 kronor medan SSAB:s kurs minskade från 285 till 50 kronor.

Så i det avseendet är de båda lika lite framgångsrika men den ene får klander och den andre beröm. Olof Faxander har nu stora möjligheter att lyckas då han tar över ett i alla avseenden fint företag men han har mycket kvar att bevisa.

Björn Frankson, civilingenjör och anställd vid Sandvik AB 1976-1982

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons