Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vind av puritanism drar genom samhället

Annons

Jag har inte sett Uppdrag granskning. Jag har bara läst om fallet. Mycket av det jag har läst har antingen varit anonyma fördömanden av myndigheternas agerande eller myndighetspersoners misstänkliggörande av programmakarnas uppsåt. I ingendera fallet har jag någon åsikt. Jag vill ställa frågan: Vilka värderingar styr vår tolkning av det som hänt?

Alla människor utgår från sina värderingar och sina upplevelser om vad som är normalt och acceptabelt. Det gäller också socialarbetare, poliser och åklagare. Vad som är rätt och fel blir till sist en subtil tolkning av känslor och stämningar som drar genom vårt samhälle. Sådana värderingar förändras över tid. Vad som är acceptabelt i en tid blir fel i en annan tid.

I Sandvikenfallet har det talats om föräldrarnas bristande förmåga att sätta gränser. Den fråga som ingen berör är var gränsen ska dras. Jo, åklagaren säger att det kan bara rätten avgöra. Och den har friat. Men åtal och rättslig prövning är för den enskilde medborgaren ett plågsamt sätt att dra upp gränser. Bättre vore att i det offentliga samtalet söka vägledning om vad som är rätt och fel.

Hur ser vi i dag på intimitet, nakenhet och fysiska relationer mellan föräldrar och barn? Hur ska vi bete oss mot alla de tusentals små nattvandrare som i kväll kommer tassande med tummen i mun och kudden under armen för att krypa ner mellan sina mer eller mindre påklädda föräldrar? Ska vi avvisa dem eftersom vi riskerar att annars bli anmälda eller kan vi lugnt ta emot dem, gosa med dem och somna om i den trygghet och värme som följer av fysisk närhet?

Jag anar att det genom det svenska samhället drar en vind av amerikansk puritanism och nakenhetsfobi och att sådana värderingar har påverkat beslutsfattarna. Barn ska skyddas mot övergrepp. Inte tu tal om det. Men i det här ärendet verkar det som om socialen och åklagarna försökt dra gränsen väldigt nära det som många av oss betraktar som normalt och naturligt.

Per-Anders Karlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons