Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett djupt orättvist påstående

Annons

Ockelbo kommun har inte fått Wij Valsverk och Wij Trädgårdar för en symbolisk summa av Stora Enso. Kommunen har inte heller valt att dela dessa attraktioner i tre delar för att undslippa sig någon form av ansvar!

Redan den 18 december 1984 bildades en stiftelse för att ha ansvaret över Wij Valsverk och stiftarna, det vill säga de som ägde anläggningen, var Kopparfors AB, amatörteatern Tiljan, Ockelbo Hembygdsförening och Ockelbo kommun.

När stiftelsen bildades var Kopparfors AB fortfarande i drift och ägde fortfarande Herrgården med omnejd för att sedan långt senare läggas ned och ingå i Stora Enso. Först i början av 2000-talet bildades sedan Stiftelsen Wij Trädgårdar och Wij Säteri AB för att utveckla och förvalta den anläggningen. Först i år har Wij Trädgårdar sedan fått tillträde till hela anläggningen innefattande huvudbyggnaden i herrgården.

Wij Valsverk är ett viktigt industriminne i länet och kommunen är självklart engagerad i att ta sitt ansvar för att anläggningen sköts på ett korrekt sätt. Även Länsmuseet och länsstyrelsen tar här ett stort ansvar och har lagt ner stora resurser på att sköta den på ett korrekt sätt. Wij Valsverk är också kulturhistorisk skyddad som kulturminne både exteriört och interiört.

Angående stiftarna i styrelsen finns det dock ett problem, två av stiftarna existerar inte längre, Kopparfors och amatörteaterföreningen Tiljan. Kommunen har därför i samråd med Hembygdsföreningen tagit sitt ansvar och hemställt hos ansvarig myndighet, Länsstyrelsen Dalarna att utse två styrelserepresentanter till. Förslaget är att vd och styrelseordförande för Wij Trädgårdar går in som styrelserepresentanter då Wij Trädgårdar och Wij Valsverk i våra ögon är starkt sammanknippade som besöksmål.

Påståendet att valsverkets styrelse inte tagit sitt ansvar är djupt orättvist!

Styrelsen har efter bästa förmåga och resurser under alla år drivit verksamheten på ett oklanderligt sätt och arbetat både efter att sköta anläggningen men också att utveckla verksamheterna för att göra den så tillgänglig för allmänheten som möjligt. Verksamheten har bestått i en mängd olika verksamheter som teater, utställningar, konserter osv. Allt för att öka attraktiviteten och tillgängligheten för allmänhet och besökare! Vi vill här ge en eloge till alla er som under åren varit djupt engagerade i denna verksamhet!

Kommunen har under de sista fem åren investerat cirka 150 000 kronor i Wij Valsverk. Tillsammans med de medel som staten genom olika myndigheter satsat, har det investerats totalt cirka 1,3 miljoner kronor på anläggningen.

De senaste åren har fokus legat på att reparera taket och de medel som satsats har uteslutande gått till dessa åtgärder.

Naturligtvis ska vi med ideella krafter se över det som insändaren påpekar även om allt inte ligger under valsverkets ansvar.

Vi vill passa på att göra alla uppmärksamma på att allt arbete sker med ideella krafter eller köp av tjänster och insändaren är tillsammans med alla intresserade välkomna att delta i arbetet med att vårda ett våra viktigaste kulturminnesmärken!

Sölve Malm

Ockelbo Hembygdsförening

Lars Sjödin

Ockelbo kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons