Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fantastiska Vallgården

Annons

Under en tid i sommar har min gamla mamma, Ingegerd Morberg, vårdats på Vallgårdens äldreboende i Årsunda. Hon har varit på Vallgården tidigare under kortare perioder, men nu blev vistelsen i stället lite längre och den varade tills hon avled under lördag natt.

I medierna förekommer ofta artiklar om allvarliga kvalitetsbrister i äldreomsorgen, som skrämmer såväl boende som anhöriga. Det finns i medierna en uppsjö av in i minsta detalj dokumenterade hemskheter om hur äldre tvingas ha det under den sista tiden som upprör alla som tar del av dem.

Detta inlägg om äldreomsorgen syftar främst till att ge en tydlig och rejäl motbild till de negativa artiklar som påtalar brister i äldreomsorgen och som beskriver allehanda eländen. Vallgården i Årsunda är ett fantastiskt fint äldreboende, värt att lyfta fram och presenteras som en positiv motbild.

Det är en hederssak mot de chefer och den personal som finns i äldreomsorgen att också lyfta fram det positiva. Ett verkligt gott exempel på en kvalitativt god vård och omsorg om äldre i Sandvikens kommun är alltså Vallgårdens äldreboende.

Under den tid som min gamla mamma har vårdats på Vallgården har ingenting av det som medierna traditionellt frossar i inträffat. Vi har inte haft någon anledning att klaga på någonting, och ambitionen på Vallgården har tydligt och klart varit att se till att vården så långt möjligt har varit anpassat till de äldres behov och att den alltid har varit till belåtenhet.

Mamma har haft en mycket fin tid på Vallgårdens äldreboende, från allra första början, till det sista avslutet på vistelsen. Omvårdnaden har varit av utomordentligt god kvalitet helt igenom och utförd av en mycket, mycket professionell personal som är värd att lyftas fram.

Personalgruppen har visat stor empati och mycket värme för såväl min gamla mamma under livets allra sista slutskede, som för oss anhöriga i en tung och svår situation. Personalen har inte sparat på några steg eller på några besvär för att hjälpa till att underlätta mammas sista tid och för oss anhöriga. De har visat såväl mamma som oss anhöriga stor respekt.

Den sociala samvaron har stått i centrum och aktiviteter, nära nog dagliga, har erbjudits de boende. Miljön på Vallgården är hemtrevlig, inte minst möjligheten att sitta ute på den kringbyggda gården. Maten lagas i köket på Vallgården, och sprider hemtrevliga dofter av hemlagad mat och varje dag finns en trevligt skriven matsedel.

Sjukvården fungerar också väl. En sjuksköterska finns som alltid gör sitt yttersta för att ställa upp för de boende. De sista dagarnas stöd har varit helt ovärderligt. De inkallade extravaken vid mammas dödsbädd har varit mycket rutinerad personal som varit till stort stöd för oss. Den finkänslighet och den stilfullhet som har visats oss anhöriga är guld värd.

Mammas tid på Vallgården i livets slutskede är värd att uppmärksammas som ett mycket gott exempel på vård av äldre. Lyft fram flera goda exempel.

Åsa Morberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons