Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färglägg inte information

Annons

”En bild säger mer än tusen ord” brukar det sägas. Det gällde på den gamla goda (svart-vita) tiden och det är säkert sant fortfarande. I alla fall för dem som har fullgott färgsinne. Numer är det lätt att färglägga sina alster – kanske alltför lätt. Detta gäller såväl marknadsföring som viktigare information i tidningar, pamfletter och broschyrer från samhället.

Nu skriver jag till er för att försöka få till stånd mer lättförståelig samhällsinformation. För oss med nedsatt färgsinne är det svårt att uppfatta budskapet i bilder som innehåller många färger, särskilt om de görs i nyanser som ligger intill varandra, till exempel rött-grönt-brunt-blått–lila-rosa. Värst är alla pastellfärger. Allra bäst är gul skrift på svart botten – i alla fall för oss som har nedsättning i den röd-gröna skalan.

Ni vet säkert att vi utgör nästan åtta procent av alla män i Sverige (och världen). En procent av kvinnorna har samma problem. Vi vet att vår defekt är obegriplig för dem som har normalt färgsinne. Detta gör att ni inte tänker på det när ni försöker framställa tilltalande kompositioner. Men vi skyr som sagt mångfalden av färger. Om det gäller annonser och reklampelare är det kanske inte så viktigt, förutom att budskapet kan gå förlorat när vi mer eller mindre automatiskt tittar bort. Men när det gäller samhällsinformation så har alla medborgare rätt (och skyldighet) att hålla sig uppdaterade.

Reglerna om samhällsinformation säger att den ska vara lättläst. Den ska finnas tillgänglig på tornedalsfinska, samiska, jiddisch, samt för syn- och hörselskadade. Men för färgsinnesdefekter finns inga specifika regler nedskrivna. Dessa är mer allmänt hållna och har kanske därför inte infriats fastän de funnits över tio år. I dessa skrivs att man bör tänka på att använda kontraster för att öka tydligheten, men inget om färger eller att kontrasten mellan till exempel rött och grönt, som är tydlig för de normalseende, inte uppfattas av oss. Gröna och röda streck är alldeles lika.

Chefer och politiker verkar inte kunna – eller vilja – ta våra problem på allvar, men ni kan säkert hjälpa oss. Det är enkelt att förtydliga informationen genom att avstå från tunna färger och särskilt färger som har röda eller gröna inslag. Om ”skönheten” i budskapet skulle försvinna kan man kanske hänvisa till en internetadress där bilden kan visas i svart-vitt – som förr.

Jag hoppas att ni kan och vill hjälpa oss.

Rurik Löfmark

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons