Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fega biskopar gör det igen!

Annons

Nu har fegheten nått nya höjder! Nio biskopar i Svenska kyrkan är beredda att ge upp vigselrätten för att slippa ta itu med de präster som vägrar viga samkönade par. Samma misstag som för 50 år sedan då det gällde kvinnors tillträde till prästämbetet. Inte heller då vågade man sätta ner foten utan införde en samvetsklausul som snarare splittrat än enat kyrkan och som byggt in och legaliserat en konflikt som lett till diskriminering av kvinnor. Nu vill biskoparna återigen införa ett system som diskriminerar människor, denna gång på grund av sexuell läggning.

Att ge upp vigselrätten löser inte problemet. Alla präster skulle inte ställa upp på att välsigna samkönade par som ingått äktenskap i juridisk mening. Problemet kvarstår alltså!

Vi anser att det är dags att kyrkan sätter ner foten, behåller vigselrätten och ålägger alla präster att följa kyrkans ordning. Att vägra följa Svenska Kyrkans ordning, att vägra viga samkönade par, är då inget alternativ för Svenska Kyrkans präster.

Vi undrar också vad alla medlemmar i Svenska Kyrkan har för åsikt i denna fråga? Du som läser detta, tycker du att prästerna i Svenska Kyrkan inte ska få behålla vigselrätten? Att det inte längre ska vara möjligt att ingå äktenskap i en kyrka?

I år är det kyrkoval. Alla ni medlemmar som är röstberättigade (6,7 miljoner), det är dags att göra sin röst hörd! Och det är dags att delta i kyrkans demokratiska val. Fråga dem som står på nomineringslistorna vad de anser och gå till valurnorna och rösta fram kandidater som kan se till att kyrkan inte diskriminerar människor.

Att frånsäga sig vigselrätten är i praktiken att säga att kyrkan inte accepterar samkönade pars samlevnad. Man avsäger sig vigselrätten för att slippa viga samkönade par. För att värna vad då?

Eva Lena Kempe, präst

Maria Hartelius, präst

Rode Oscarsson, präst

Anneli Ekholm, diakon

Kerstin Berglund, diakon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons