Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För gammal för Komvux...

Jag hittade en utbildning till ljudtekniker på Komvux Gävles hemsida. Något som gladde mig då det skulle passa mig perfekt.

Annons

Dessvärre noterade jag på informationsbladet att utbildningen endast riktade sig till personer mellan 20 och 24 år. Jag är några år äldre tyvärr.

Detta fick mig fundersam eftersom jag trodde att Komvux utbildningar var öppen för alla vuxna Gävlebor. Jag noterar också att det finns en utbildning till yrkesförare. Där krävs det ett intyg som visar att man är arbetssökande. Den utbildningen var tydligen inte heller öppen för alla.

Är detta en lokal företeelse? I andra kommuner ställs inte krav på en speciell ålder. Ej heller att man måste vara inskriven på arbetsförmedlingen. Det är öppet för anställda att ta ledigt för studier. De styrande på Komvux förnekar alltså vissa vuxna att studera.

Det kanske inte är så konstigt att utbildningsnivån är låg och arbetslösheten hög i kommunen.

Sounds of silence

Svar direkt: För det första vill jag tacka för din insändare då den synliggjorde en brist för oss.

Ungdomar som saknar gymnasial utbildning är en prioriterad grupp för oss men givetvis är utbildningen ljudteknik sökbar för alla. Vi har nu redigerat vårt informationsmaterial.

När det sedan gäller din fråga om yrkesförare med inriktning mot godstransporter så är detta ett statligt riksrekryterande uppdrag som vi genomför inom ramen för Yrkesvux. Enligt Svensk författningssamling 2009:43 förordning om statsbidrag för yrkesinriktad utbildning så ska om inte alla behöriga sökande kan antas ett urval ske. Enligt tredje paragrafens bestämmelser om urval så ska företräde ges till den som oavsett tidigare utbildning har en svag ställning på arbetsmarknaden.

Vårt uppdrag är att genomföra denna utbildning för 20 personer. För att säkerställa antagningsarbetet och få ett korrekt beslutsunderlag så valde vi denna gång att begära ett intyg som visar att man är inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

Avslutningsvis så vill jag framföra att alla har rätt att söka de utbildningar som vi genomför oavsett om man är arbetslös eller inte. Jag hoppas att du har fått den information du efterfrågar och att du lämnar in en ansökan till oss. Om det är några oklarheter så får du gärna kontakta mig.

Monica Sandin Algotsson

rektor Vuxenutbildningen Entreprenad

Gävle kommun, tel: 026-17 94 91

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons