Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förändringar får ibland oönskade konsekvenser

Huvudmålet med barn- och ungdomsnämndens förslag på ny högstadieorganisation är att skapa bättre förutsättningar för fler elever att klara sin utbildning och bidra till bättre förutsättningar för fler lärare att kunna klara sitt uppdrag.

Annons

Att vårt förslag blir en inskränkning i valfriheten utifrån nuvarande organisation är vi väl medvetna om. Att det dessutom ger vissa barn, elever och vårdnadshavare kanske inte helt välkomna förändrade förutsättningar, är vi också medvetna om och vi förstår reaktionerna på detta:

Många är i dag nöjda med sin skola och önskar inga förändringar.

För vissa elever blir resvägen längre till skolan.

Brynässkolan, som är en skola med vissa lokalmässiga nackdelar och en stor framtida investering som vi vill undvika, får flytta sin verksamhet till Stenebergsskolan. Vårt mål är att detta ska kunna ske så tryggt som möjligt och inga förändringar kommer att ske på grund av just flytten. Är man nöjd med verksamheten i Brynässkolan ska man kunna känna sig lugn för att det blir bra även i nya lokaler.

Vallborgens förskola (som i dag finns i Vallbacksskolans lokaler) blir berörd, vilket beskrivits av morfar Jan Z i en insändare. När Vallborgens förskola öppnade fanns inga konkreta förslag om högstadium just på Vallbacken och det var även då platsbrist inom förskolan.

Att först investera och skapa något bra för att så här kort inpå förändra för barn, föräldrar och verksamhet, för ett helt annat syfte, känns inte bra men vi har stora förhoppningar att kunna åstadkomma en bra lösning för dem även framöver. Hur den lösningen ska se ut måste vi arbeta vidare med utifrån kommunikation med vårdnadshavare och verksamhet.

Friskis och Svettis verksamhet i Vallbacksskolan är däremot på deras begäran endast terminen ut då de sedan flyttar till nya lokaler på Alderholmen.

Vi kan konstatera att när man förändrar får man ibland konsekvenser som inte är helt önskade. Det ska vi försöka hantera på bästa sätt.Vi tror dock på sikt att fördelarna med vårt förslag överväger.

Varken storlek eller specifika byggnader är mål i sig. Det är de möjligheter och det innehåll vi kan skapa som vi tror bättre kan bidra till vårt övergripande mål att alla elever ska utmanas och klara sin utbildning.

Åsa Wiklund Lång, S

ordförande barn- och ungdomsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons