Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstör inte det här området!

Gavlegårdarna har ett 30-tal radhuslägenheter mitt i Fridhem som är Tryggbo och 55 plus-boende.

Annons

Det har inte rustats i dessa radhus på ett antal år. Man kan ju fråga sig varför. Det är övervägande äldre som bor där, som inte kräver så mycket underhåll och som är nöjda eftersom det är ett lugnt område samt trevliga omgivningar.

I höstas blev de boende inbjudna att vara med i ett projekt som Gavlegårdarna satt igång. ”Bo bättre på äldre dar”.

De traskade dit, några med rullstolar och rullatorer och berättade vad de önskade. Till exempel en liten farstukvist, fönsterbyte och en tvättstuga i markplan. De var glada över att nu kanske de skulle få det lite bättre på äldre dar.

Fyra arkitektfirmor var också utsedda i en tävling för att presentera förslag utifrån tanken ”Bo bättre på äldre dar”. Det de boende fick reda på var att arkitekterna skulle pressa in cirka 30 hushåll till. Hyresgästerna kunde ju inte förstå arkitekternas förslag med bland annat pool på taket, gym, ankrace genom skogen, bibliotek, dansbana med mera.

I veckan blev de kallade till Gavlegårdarna. Nu var tävlingen klar. Det vinnande arkitektförslaget blev ”Livet från den ljusa sidan”. Deras koncept var att alla radhus ska rivas och det ska byggas två- och trevåningshus. Det hyresgästerna hade önskat förvandlades plötsligt till ett slags Sunwinghotell. De äldre fick även reda på att när det är dags ska de flyttas till lägenheter som Gavlegårdarna har tillgängliga för tillfället. Får man göra så här?

Jag skriver det här för att jag känner många som bor i detta kvarter. Många av dem är oroliga och har ångest. Deras hem kommer att försvinna. Det sägs att de kommer att få flytta tillbaka men vilka kommer att ha råd med säkert mycket högre hyror?

Greta, 95 år, undrade ”när måste vi flytta?” Svaret var något svävande men om cirka tre år skulle det vara klart. Då suckade hon och sa ”vad bra, då kanske jag är död”.

Jag skriver även det här för att jag har barn på Fridhemsskolan. Det är redan trångt som det är på gatorna med många bilar vid hämtande och lämnande av barn. Vi har även Almgården som har en unik park med stora gröna områden.

Förstör inte det här området bara för att ni ser ekonomiska fördelar. Det är väl inte rimligt att gamla människor måste sluta sina liv i otrygghet i någon annan stadsdel. Det här projektet var väl ändå tänkt att det skulle bli så bra som möjligt för era hyresgäster eller hur? Men det är väl inte för sent än?

Pamela

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons