Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstör inte esplanaden!

/

Annons

Esplanaden mellan Rådhuset och teatern utgör mittaxeln i ett rutnätssystem tillsammans med de omkringliggande gatorna enligt den gamla stadsplanen. Dessutom är esplanaden en gammal kulturmiljö med stort skönhetsvärde. Två långa alléer med träd som med sina rika lövkronor gör luften i denna trafiktäta del av Gävle renare.

Hela utformningen av esplanaden bygger på axialitet, öppenhet och skönhet. Den långa gångvägen i mitten omramas av gräsmattor och rabatter (obs inga muromgärdade sådana). En liten musikpaviljong i trä finns också samt två höga vackra fontäner. Det finns bänkar att vila på, som erbjuder till andrum i en stressig stadsmiljö. Man kan också lyssna på vattenplasket från fontänerna.

Nu är esplanaden hotad och ses som en lekstuga för i detta fall okunniga beslutsfattare och experter, som inte verkar ha en aning om Gävles stads historia eller esplanadens bakgrund. Det är en kulturmiljö med oersättliga värden som ni ger er på.

I en annan stad skulle man vara mycket rädd om sådana befintliga gamla kulturområden. Med modernt tänkande bygger man inte nytt inne i en sådan stadsmiljö. Den ska bevaras och värnas. Läs på! C.G 2 sid 111 översiktsplanen f 2025.

Det är den tanken som är modern och framåtblickande, inte glaspaviljonger med glasskiosker, mat och offentliga toaletter, stenterrasser, stenmurar, klätterväxter på spaljéer med mera. Detta som utmålas för oss kan inte åstadkommas utan stora ingrepp på träden och gräsmattorna och på hela den gamla esplanadidén.

Får man över huvud taget uppföra nya byggnader i esplanaden? Vilka lagar kringgås om man kallar dem för paviljonger i stället för byggnader?

Förlägg försäljningsprojektet med mat, glass och toaletter till Stortorget, vårt salutorg. Torghandeln blomstrar ju inte precis och den försäljning som finns är placerad utmed gatusidan så hela tanken med trivsam torghandel är borta och verkar ha drunknat i bestämmelser och felaktig planering.

Låt inte en vacker gammal stad som Gävle förlora sin identitet. Tänk framåt!

Christina Löfgren, Bernt Löfgren

Källan som hänvisas till heter C.G 2 sid 111 Översiktsplan Gävle stad 2025

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons