Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotboll är den bästa integrationen

Premier league! sa han. Killen jag talade med kan vare sig svenska eller engelska men det vi först kunde prata om var fotboll.

Annons

Hans favoritlag är Arsenal, det var också min pappas ”förstalag. Messi, Zlatan och Podolski ventilerade vi. Tråkigt nog lämnade van Persie Arsenal och med en tre gånger så hög lön gick till Manchester United .

Jag förklarade för grabben som får 700 kronor per månad från Migrationsverket att han skulle få 2 100 kronor om hans ”lön” tredubblades. Han såg salig ut vid den tanken. Tänk om han skulle få så mycket.

Jag har under några år varit god man åt ett antal ensamkommande flyktingar, mest pojkar. Varje gång jag ”fått” någon som gillat att spela fotboll har jag tyckt att det känts bra. Tillsammans med ”boendet” har vi försökt få med killarna i något lag.

Det har varit den absolut bästa chansen till snabb integration. De har haft möjlighet att snabbt lära sig svenska. Jag har nästan tyckt synd om de killar som inte fått chansen att vara med och spela.

Sedan är det ju inte så lätt att för de 700 kronorna barnen får per månad kunna köpa fotbollsskor. Sådana finns det ju både för gräs-, grus- och inomhusbruk. Lägger man sedan till strumpor och byxor så tar det ju en tid innan man lyckats spara ihop tillräckligt med pengar.

Man fick tidigare pengar från Migrationsverket för fritidsaktiviteter. Nu får de flesta nöja sig med de ynkliga 700 kronorna per månad. För en av mina killar var fotbollen så viktig att vi först av allt köpte fotbollsskor för cirka 400 kronor. Den månaden hade han 300 kronor kvar som skulle räcka till nöjen och hygienartiklar.

Vill kommunen satsa på integration så ska man absolut satsa på fotboll.

Tyvärr är det mycket svårare att få med flickor med invandrarbakgrund i någon som helst form av idrott. Här behövs många kloka insatser.

Om du som bor i Gävle vill se intensiv rolig fysisk aktivitet som vanligen pågår i timmar kan du kolla i Skateparken på Alderholmen. Förutom att du kan njuta av ekvilibrister på cykel och bräda kanske du kommer dit då det pågår fotboll på den lilla inhägnade planen. Där brukar ett gäng grabbar visa sin intensiva kärlek till fotbollen.

Sören Svensson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons