Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fråga efter giftfria fyrverkerier till påsk

Annons

Nu är det snart dags för fyrverkerier i samband med påsk och Valborg. Fyrverkeriernas påverkan på miljön har på senaste tiden diskuterats men branschen har försökt tysta ned diskussionen genom påståendet att fyrverkerierna inte ger nämnvärda risker för hälsa och miljö

Kemikalieinspektionen har emellertid nyligen gjort en analys efter larm om giftiga raketer från bland annat Danmark och Finland. Resultatet blev att sex av åtta fyrverkeripjäser som sålts i Sverige innehåller det livsfarliga ämnet hexaklorbensen. Forskning visar att hexaklorbensen bland annat orsaker cancer, skador i hjärnan samt stör hormonbalansen. Dessutom innehöll alla de åtta undersökta fyrverkeripjäserna en eller flera av tungmetallerna bly, kvicksilver, kadmium och krom.

Hexaklorbensen är förbjudet i Sverige sedan 1980 och tillhör ett av världens tolv värsta miljögifter. Även de aktuella tungmetallerna som är klart giftiga har Sverige arbetat för att reglera.

Eftersom branschen misslyckas bör politikerna koppla ett grepp om miljögifterna i fyrverkerierna. Lagstiftningen måste börja ställa miljökrav på fyrverkerier, något som märkligt nog saknas i dag.

Naturskyddsföreningen väntar nu spänt på att få se vilket företag som först erbjuder sina kunder miljöanpassade fyrverkerier. Konsumenterna kan påskynda detta genom att fråga efter giftfria fyrverkeripjäser.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons