Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan är vad folket behöver

Annons

Sverige skickar stridsflyg till en kostnad av 200 miljoner till Libyen, men de får inte aktivt bekämpa markmål utan bara mål i luften, det vill säga Gaddafis nu utraderade flygvapen. Syftet med insatsen är med andra ord:

1. Att våra politiker ska kunna ”leka med de stora grabbarna” i storpolitiken.

2. För skattepengar göra PR för varumärket JAS.

Frågan är vad det libyska folket är i behov av: Ytterligare en stat som deltar med stridsflygplan eller omfattande och långsiktig humanitär hjälp?

Dilemmat är att västvärlden (med USA och England i spetsen) har en förmåga att vinna krigen men förlora freden. Många är de exempel på där västmakterna med vapenmedel har agerat för egna syften, för att sedan när de egna målen uppnåtts lämna befolkningen i sticket. Ofta har det skett när folket som bäst varit i behov av stöd och hjälp för att bygga upp infrastruktur, demokratiska institutioner och grunder för ett värdigt liv.

Utan dessa grundläggande behov finns en god grogrund för fattigdom, missnöje, extremism och terrorism. Ofta har missnöjet riktats mot västvärlden med dess retorik om att hjälpa befolkningen, för att sedan svika. Hade bistånd kommit till Afghanistan då Sovjetunionen drevs ut hade Bin Laden haft en mycket svagare (om ens någon) plattform att utgå ifrån.

Så, hur vinns den långsiktiga friheten, stabiliteten och säkerheten för grundläggande mänskliga rättigheter? Med stridande styrkor eller bistånd?

Göran Fransson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons