Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fram för vattenkraft

Annons

Vindkraft eller vattenkraft? Nu kan jag svara på vad jag föredrar av dessa energikällor. Jag bodde vid Ångermanälven under mina första tio år. Vi har varit till min födelseort alla somrar sedan vi flyttade från orten, senast i sommar.

Jag har även sett hur naturen får sina vindkrafttorn här i Jädraåstrakten. Min hjortronmyr är förstörd för all framtid. Med en sträcka på 7,5 mil väg som antingen ska förstärkas eller helt och hållet nyanläggas måste också sätta sina spår i naturen.

De är de högsta verken som byggts i Sverige. Den tunga trafiken som vi fått stå ut med under uppförande av vindparken. Fundamenten som verken står på kan användas i 50 år. Livslängden för varje verk är 20-25 år. Vad händer sedan? Ska dessa vindsnurror rosta sönder och ramla ner och bli en ruin i naturen som ingen ser eller bryr sig om. Och absolut inte ses av de som förespråkade uppförandet av dessa kolosser.

Vattenkraften – där däms det upp för att turbinerna ska producera elkraft. Visst blir det sår även där i naturen. Men har du vattenkraften iordninggjord så kan du producera elkraft i all framtid. Den elkraften kan du lagra, men vindkraft måste du ut med till kunden på en gång – går inte att lagra. Fram för vattenkraft.

Karin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons