Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidshemmen borde utvecklas, inte nedmonteras

Nu får det vara nog med ignoransen, nonchalansen och ointresset som Gävle kommun har visat rapporteringar av fritidshem från Skolverket under många år.

Annons

Skolverket har år efter år vid upprepande tillfällen lyft fram att fritidshemmets kvalitet inte uppmärksammas tillräckligt. Barngrupperna är för stora, lokalerna är inte alltid lämpliga för verksamheten.

Fritidspedagoger muttrar och Skolverket larmar varje år, men ingenting händer. Barngrupperna fortsätter att öka, personaltätheten minskar. Jag tolkar det som nonchalans och ett ointresse från våra politiker om hur våra barn har det på fritidshem i Gävle kommun.

Med 22 barn per fritidspedagog, eller ännu fler blir det omöjligt att se varje barn och bedriva en utvecklande verksamhet. Det reducerar fritids till förvaring av våra barn. Så får det inte vara.

Vi vet att det finns fritidshem med engagerad personal som bedriver ett utmärkt arbete i Gävle Kommun. Men fritidshemmen har att brottas med i grunden orimliga förutsättningar för sin verksamhet.

Vi vill att barngruppernas storlek minskas och personaltätheten ökar på fritidshemmen i Gävle Kommun.

Till detta räcker nog inte de 15 miljoner som Gävle Kommun ska satsa på fritidshemmen. Hur dessa pengar ska inventeras vet vi inte

Vi hoppas att det inte blir så att dessa pengar ”äts upp” av eventuella neddragningar 2013.

Fritidshemmen är en del av utbildningssystemet och viktiga för att ge barn en bra och meningsfull fritid samt stöd i deras utveckling. Fritidsverksamheten har en viktig pedagogisk uppgift och betydelse.

Alla borde inse vikten av att investera i fritidsverksamheten.

Fritidshemmen borde utvecklas, inte nedmonteras. 

Fritidspedagoger/förskolelärare

i fritidshemsverksamhet

i Valbo rektorsområde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons