Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gavlegårdarna borde veta bättre (+Svar direkt)

Liksom många företag i dag så har kommunalägda Gavlegårdarna en policy för ett hållbart samhälle som inkluderar socialt ansvars­tagande. Frågan är om en sådan policy är trovärdig när samma företag även köper säkerhetstjänster från det dansk-brittiska säkerhetsföretaget G4S.

Annons

G4S är djupt involverade i den israeliska ockupationen av palestinska områden som bryter mot internationell lag.

Exempel på hur G4S profiterar på Israels ockupation är att de säljer utrustning och tjänster som används till att bygga muren på Västbanken, till vägspärrar, till illegala bosättningar, samt till israeliska fängelser. Fängelser som bryter mot Genèvekonventionen bland annat genom att hålla barn fängslade.

Som svensk kan det vara svårt att riktigt förstå hur all denna verksamhet förstör livet för otaliga palestinier, men man kunde ju önska att fler såg till att göra sig själv informerade.

Ett företag som Gavlegårdarna som har helt andra resurser, och som dessutom gör anspråk på att vara socialt hänsynstagande borde veta bättre än att stödja verksamhet som bryter mot internationell lag och Genèvekonventionen.

Magnus D

Svar direkt: Inköp Gävleborg har för Gavlegårdarnas räkning tecknat avtal på bevakningstjänster med företaget G4S Security Services AB. Det bolaget har inte någon relation till G4S i Israel eller G4S verksamhet i andra länder förutom att de har samma ägare och att bolagen ingår i samma koncern – G4S plc.

Om du har frågor om avtalet så är du välkommen att kontakta undertecknad på telefon 010-471 30 00 (växel). Anni Svensson, informationschef på G4S Security Services AB, telefon 010-222 20 03, kan svara på frågor om G4S verksamhet i Sverige och Adam Mynott, Media manager, kan svara på frågor om G4S plc. internationella verksamhet, telefon +44 845 371 7173.

Stefan Axelsson

upphandlingschef på Inköp Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons