Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge barnen bättre självkänsla

Barnen i skolan får inte det de behöver. Skolinspektionen har gett anmärkningar på flera ställen. Jag arbetar med genusfrågor och mental träning.

Annons

Debatten handlar ofta om rosa/blå kläder, om de leker med bilar/dockor. För mig är jämställdhet andra saker. Ger vi barnen de verktyg de behöver för att klara framtiden? Ger vi fortfarande pojkarna verktygen för industrisamhället som inte finns? Tillåts de mäta sig med varandra och testa vem som är snabbast, starkast och bäst?

En tidigare insändare skrev: Låt pojkarna hålla på med motorer, varför ska de läsa? Kanske för att de annars halkar efter i samhället!

Flickorna tränar på språk, begrepp och empati och får en bättre grund till framtidens arbetsmarknad. Men kvinnor följer de gamla mönstren och väljer män när de kommer ut i styrelser etcetera. De tränas inte i samma systerskap som männens broderskap, utan de pratar om varandra i stället för till varandra, de konkurrerar i stället för att samarbeta. Om de inte är företagare, alltså, för då försvinner detta fenomen.

Männen som inte känner igen sig i den nya mansrollen blir rädda och osäkra, de känner att de tappar makt. Vad händer när man är rädd och osäker? Då ökar våld, mobbing med mera.

Vi behöver jobba på att få en bättre självkänsla (duga som den vi är) för både pojkar och flickor, inte bara självförtroende (bra på att prestera). Vi behöver hjälpa barnen att ändra attityd till sitt lärande.

Som Igor Adoris sa i Klass 9A: ”Vi har inte ändrat lärarna, vi har bytt attityd till lärande hos eleverna.”

SMAK-faktorerna är viktiga (Självbild Målbild Attityd och Känsla). Viktigt är också att vi behöver göra på annat sätt även i skolan eftersom industrisamhället inte finns längre.

Visst behöver vi öka antalet välutbildade, men inte på bekostnad av Rot och Rut, för som det är nu så finansierar Rut och Rot skola och vård med de skatteintäkter det ger. Vi behöver få fler småföretag som kan och vågar anställa.

Spelar det någon roll?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons