Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge den vilda laxen en chans

/

Laxen stiger i Dalälven, men ­inte längre än till fångstminan vid Kungsådran. Den töms varje vardag klockan åtta. Fisken transporteras sedan i ett rör för att sorteras.

Annons

En del sparas till avel, en del går direkt till avlivning, de som är vilda laxar märks med en ”tag” och transporteras ut till älvens utlopp. Men om de kommer upp en gång till?

Synnerligen naturligt för en havsvandrande lax. Men då väntar en obehaglig överraskning, den vilda laxen, för övrigt rödlistad avlivas.

Detta att SLU:s Institution för akvatiska resurser, som fiskeriförsöksstationen ligger under bedriver i mina ögon ytterst tveksam hantering av de sista resterna av den rödlistade vilda laxen. Kan detta vara rätt frågar?

Jag har ett förslag:

Lyft den vilda laxen över dammen och låt den vandra vidare upp mot Båtforsområdet. Det första kraftverket laxen kommer till, Lanforsen, har en fungerande laxtrappa uppströms. Efter det kommer Båtforsområdet. All information man kan få fram visar att det är där merparten av all naturlig reproduktion av lax tidigare har ägt rum.

Ge den vilda laxen från Dalälven chans att reproducera sig på ett naturligt sätt. Det är faktiskt enligt vattendirektivet också. Är detta ett orimligt krav? Varför ska vi vänta?

Sedan måste SLU bättre anpassa hanteringen av fisket vid minan. Vet man att det finns risker att fisken skadas vid hanteringen, får man bygga om och förbättra den.

Att sedan påstå att fisk inte får transporteras uppför vattensystemen på grund av smittorisk är ett argument som inte håller. Det förekommer redan i dag att fisk transporteras uppför vattensystemen.

Nu är det verkligen dags att tänka nytt. Varför detta ej kan utföras i Dalälven ser jag som synnerligen märkligt.

Jag uppmanar fiskeriförsöksstationen i Dalälven att verkligen seriöst börja ta vara på den vilda laxen i Dalälven genom att låta den reproducera sig på laxars vis, till börja med i Båtforsområdet.

Göran Johansson

Älvräddarna Uppland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons