Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge dessa änglar resurser!

/
  • Vinterkräksjuka innebär ännu mer belastning på en redan hårt ansträngd vård.

Det är fredag den 24 februari 2012, klockan 08.20. Vår pappa, Sven Eriks­son, 94 år, drar sitt sista andetag, lugnt och harmoniskt på Strokeavdelningen, sal 12, på Hudiksvalls sjukhus.

Annons

Pappa Sven fick en stroke som försvagade hans vänstra sida och därmed också hans balans. Med stor omsorg, omtanke, kärlek och medicinsk efterbehandling förbättrades hans tillstånd så mycket att han skulle flyttas till sin hemkommun, Ljusdal.

Flyttningsbeslutet ändrades då vinterkräksjukan började grassera på avdelningen. Den dag han till slut skulle flyttas steg han själv upp för att besöka toaletten – trots starka förmaningar att alltid kalla på hjälp. Han ramlade över sin rullator och slog sönder vänster höft.

Det blir operation redan samma kväll. Med en sådan omfattande skada och efterföljande operation närmar sig slutet. Vi, två döttrar, kallas in och vi vakar tillsammans med honom i nästan två veckor, dygnet runt.

Under dessa två veckor får vi på ett mycket nära och ingående sätt uppleva intensiva dygn på en strokeavdelning. All personal visar vår pappa och oss sådan medmänsklighet, sådan värme, sådan professionalitet och sådan respekt att vi är helt överväldigade.

Varje arbetsuppgift kräver två vårdare då balansen är en bristvara för nästan alla strokepatienter. Exempelvis nattetid arbetar en sköterska och en undersköterska med alla patienter på hela avdelningen och det är mycket svårt sjuka människor. Många måste vändas flera gånger för att inte få liggsår.

På grund av vinterkräksjukan kunde inte patienter vidareflyttas men påfyllningen fortsätter med många överskrivningar som följd. Ingen personalförstärkning finns att tillgå.

Även personalen drabbas av vinterkräksjukan och många får därför inte avlösning utan måste arbeta ytterligare ett långt, krävande arbetspass. I de rum där patienterna drabbas av vinterkräksjuka isoleras naturligtvis patienterna och rummen och toalettutrymmen markeras tydligt. Speciella sköterskor får ansvar för dessa rum och de kommer inte i kontakt med övriga patienter. Speciell skyddsutrustning används och specialstädning.

Du ska veta, Svante Lönnbark, under många och intensiva arbetspass räcker inte deras händer och fötter till på långa vägar. De måste använda sina vingar för att hinna med alla de uppgifter som hela tiden kallar på dem från alla håll och kanter.

Vi vädjar därför till dig, Svante Lönnbark: Lyssna på dessa dina medarbetare, värdesätt dessa vårdens änglar, ge dem resurser så att de långsiktigt orkar fortsätta visa alla dessa otroligt fina kvaliteter i sina respektive yrken. Tillsätt ”tankesmedjor” som förser dessa änglar med ytterligare verktyg för uthålligt, långsiktigt utvecklingsarbete som underlättar deras arbetssituation.

Svante Lönnbark, vi rekommenderar dig och representanter i landstingsledningen att tillbringa en vecka dygnet runt på en strokeavdelning och upplev själva personalens fantastiska insatser.

Många gånger handlar det om – som i vårt fall – stor värdighet i slutskedet av ett långt strävsamt liv.

Svens döttrar Barbro och Karin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons