Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte Sydsudan

Annons

Just nu har över 170 000 flyktingar i Sydsudan hamnat i ett helvete av lera, misär och död. De har gått i veckor på flykt undan våld i sitt hemland Sudan och hamnat mitt i ingenstans på en plats utan skydd, mat eller rent vatten.

Läkare utan gränser jobbar i flyktinglägren och rapporterar om en verklig katastrof. En fjärdedel av alla barn är undernärda. Diarré och allvarliga infektioner sprider sig snabbt bland de uttröttade och svaga människorna. Dödligheten bland barn överstiger alla krisnivåer och kraftiga regn gör situationen ännu värre.

Behoven är enorma men få verkar bry sig. Varför kan vi inte läsa om flyktingarna i de stora svenska tidningarna? Läkare utan gränser har varnat i flera månader om en annalkande katastrof – nu är den verklighet.

Svenskarna måste få veta vad som händer och hjälporganisationerna måste mobilisera sina resurser för människorna i Sydsudan. Mer uppmärksamhet och mer pengar behövs. Annars kommer ännu fler barn att dö, bortglömda i ett lerigt helvete i Afrika.

Christian Kampmann

infektionsläkare i Gävle, Läkare utan gränser

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons