Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör om hela valsystemet

/

Annons

När beslutet togs om att förlänga mandatperioden från tre till fyra år tyckte man att det var bra. En av anledningarna till detta var, om jag kommer ihåg rätt, att man riskerade att väljarkåren skulle bli uttråkad och valtrött om man måste masa sig iväg till vallokalen vart tredje år.

Efter att detta genomfördes har mycket hänt, då tänker jag närmast på något som heter internet. I dag har ju nästan varje svensk som är röstberättigad tillgång till internet på ett eller annat sätt och de som inte har det är försvinnande få och de kan ”fångas upp” på ett säkert sätt.

Resultatet med en mandatperiod på fyra år blev kanske inte vad väljarna hade tänkt sig. Som det är nu har de folkvalda, i synnerhet de på riksnivå en oerhört bekväm tillvaro. De har för oss vanliga knegare overkliga förmåner med skyhöga arvoden och konstruerade traktamenten samtidigt som de är helt ansvarsbefriade.

Detta gäller samtliga riksdagsmän, även de som sitter i opposition. Pensionsförmånerna de har kan man ju bara drömma om. Hoppar de av eller blir utröstade behåller de naturligtvis en jättelön ”i hur många år som helst” kan man tycka, utan att ens behöva söka nytt arbete eller flytta till annan ort som vi andra.

Har de lovat något de inte kan stå för är det bara att neka eller skylla på minnesförlust. Att ha ett så dåligt minne med ett så ansvarsfullt uppdrag skulle föranleda läkarvård och eventuell omplacering eller uppsägning hos alla andra yrkesgrupper men icke hos politiker, där rinner det ut i sanden som om det aldrig hänt. Det är liksom ett naturligt tillstånd.

Den enda gång de över huvud taget behöver engagera sig är under valåret, det vill säga det fjärde året när de helt plötsligt kommer till insikt om att deras personliga privilegier är hotade. Då passar det mycket bra att plocka fram vallöftena som de ruvat på sedan slutet av förra mandatperioden, och då, men bara då är din röst värd någonting annars är du bara till besvär.

För att få bort dessa avarter och få med väljarna aktivt i politiken föreslår jag att följande åtgärder genomförs:

Skrota nuvarande valsystem.

Sänk rösträttsåldern till 16 år.

Ha val varje år via internet. Utnyttja den nya tekniken med smarta telefoner och datorer. Skyll inte på säkerhetsfrågor och integritet. Kan man sköta bankärenden och allt annat kan man rösta också.

I mycket angelägna frågor: Direktröstning via internet, kanske flera gånger per år.

Fördelen med mina förslag är uppenbara: Varje politiker får en blåslampa i baken, vederbörande kan inte slappna av en sekund för då kommer verkligheten i kapp dem. De måste genomföra vad de lovat och de har ett år på sig.

De kan inte säga ”att det genomför vi under mandatperioden”, vilket i praktiken är det samma som slutet av det fjärde året under kommande mandatperiod.

De har inte tid med valpropaganda och annat tjafs, resultatet räknas.

De måste ha landets/kommunernas bästa för ögonen hela tiden. Oppositionen blir mer engagerad och måste ta mer ansvar eftersom de kan hamna i regeringsställning snabbt.

Gör de bra ifrån sig sitter de kvar och i så fall kanske för en gångs skull gör rätt för arvodet.

Genomskådaren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons