Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör så här med Rådhuset

Sanna Wikström skriver i GD den 13/2: ”Rör inte Rådhuset”. Men Rådhuset om något har blivit rört flera gånger, även inre väggar och fönster har ändrats genom tiderna.

Annons

All ära till de personer som med de tidens teknik och kunnande kunde åstadkomma sådant som Rådhuset. Nuvarande generation borde ta vara på äldre tiders insatser. Historien har dock visat att varje generation har en tendens att göra något själv.

Landhöjningen har gjort att Rådhusets läge och funktion har förändrats. För att skapa en levande stadskärna bör Gavleåns möjligheter tas till vara. ”Så OK då, en liten bar öppen mot fina Rådhustorget” skriver Sanna Wikström. Men en bar eller ett kafé bör hellre byggas mot ån, då också källarvåningen naturligt kan tas i bruk.

Egentligen borde man ha större visioner än så: Bygg den omtalade saluhallen på Rådhustorget. Då binder man ihop centrum, Söder och Gavleån. Den nya arkitekturen löser även historiskt värdefulla miljöer, så att både Rådhustorget och den nya och framtidens människa mår bra. Gävle behöver Rådhuset som nav och som en port mellan hav och land.

En större vattenspegel med vattenkaskad på Gavleån med brygga för mindre båtar och en trevlig passage till Rådhuset. Likaså trappor vid ån för soldyrkare.

Runo Bro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons