Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ha tålamod med dem

I Sverige har man haft skolplikt i 180 år, det har blivit en självklarhet här. Tyvärr är det än i dag inte så i stora delar av världen.

Annons

Utanförskapet måste vara enormt för dem som inte kan läsa. Det är som höga murar för dem som utsatts för okunninghet i generationer

En analfabets liv är mörkt och tungt som trycker ned henne, och mitt i alla hennes drömmar finns det ett skri av smärta. Det är alltså därför man så sällan ser en analfabet som är glad och nöjd med sin tillvaro här i Sverige.

Det är synd och skam att en människa inte kan läsa eller skriva. Det är synd om henne, men det är en skam för regeringar som håller sitt folk okunnigt för att härska vidare. Det är lättare att styra ett obildat folk än andra. Och politiker som inte inser faran i analfabetismen förtjänar icke att bli presidenter eller vad det nu är. De borde inte få kalla sig statsmän.

Jag känner till fenomenet hemifrån, nämligen i Kurdistan. Det är en orsakerna till vår statslöshet.

Att arbeta med analfabeter är ett svårt och mödosamt arbete, men finns viljan så kommer de snart att bli lärda och då kan de vara dubbelt så stolta över sig själva.

Nu vill jag ge dem som undervisar analfabeter en stor eloge för det jobb de utför. Till dess måste alla ha tålamod med människor i deras situation, för det är en resa i tiden både att komma hit och för dem som tar emot dem. Om man ser på världen just genom de här stackars människorna så gör det ont i ögonen.

En kurd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons