Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska visionerna genomföras

Visionen att få ett centrum där som det heter människor kan mötas låter nog bra. Vi ska cykla och gå, allt för miljön. Men låt oss då få svar på följande frågor:

Annons

1) Vilka är det som cyklar och vad är syftet med att man cyklar? Är det för att ta sig från punkt A till punkt B eller tar man cykeln för att handla?

2) Vad är snittköpet i värde för en cyklist resp. biltrafikant?

3) Hur långt är en cyklist beredd att cykla för att handla?

4) Hur många cyklar vintertid för att göra sina inköp? Vi har trots allt cirka sex månader höst/vinter.

På förslag är också att ta bort 100 parkeringsplatser i centrum vilket motsvarar fem procent av parkeringsplatserna. Vilket en del kan tycka inte låter mycket. Men låt oss granska den siffran djupare.

Låt mig ge ett exempel: Butikerna i centrum har öppet cirka åtta timmar per dag. Låt oss säga att varje bilist tillbringar två timmar i centrum. Det skulle betyda att det går fyra bilar per dag och ruta multiplicerat med 100 vilket blir 400 potentiella konsumenter varje dag som i värsta fall väljer Valbo köpcentrum eller Hemlingby.

I detta räkneexempel har jag då räknat bara antal bilar, inte hur många konsumenter som finns med som passagerare. Nu börjar det bli riktigt intressant att veta vilket snittköp dessa bilister står för.

Som bekant öppnar inom kort ett nytt hotell i centrala Gävle. Var ska de gästerna parkera? Hur stor del av hotellgäster tar bilen? Vi som bor i centrum mister nu 100 p-platser. Var ska vi parkera? Är det att tänka miljö om vi tvingas parkera längre bort från där vi bor? Dessutom har vi datumparkering i över ett halvår.

Och till sist, hur har det gått i städer som redan genomfört liknande avstängningar av centrum? Har ni politiker kontaktat handlare i dessa städer?

Vilket företag som helst som står i begrepp att lansera en produkt tar reda på fakta, rätar ut frågetecken och i många fall avstår att lansera om vinsten riskerar utebli, men inte Gävle kommun. Där ska visionerna genomföras.

Konsument

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons