Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare koll på engelskkunskaper

Annons

Ny termin på högskolan i Gävle och nya artiklar i lokalpressen om fuskande kinesiska studenter. Prorektor Svane Brunåker förklarar att ungdomarna skyller på bristande språkkunskaper och stress, och det är sannolikt att det senare till stor del beror på det förra. Dessutom har Kina en annan utbildningstradition, där inte självständigt arbete och kritiskt tänkande premieras. 

Under de senaste fyra åren har jag haft privata kontakter med flera hundra av de kinesiska studenterna i Gävle. Några talar och skriver utmärkt engelska, majoriteten behärskar språket hyggligt och en del klarar inte ens enkel fikabordskonversation; de borde, för sin egen skull, aldrig ha skickats iväg. Bakgrunden är bland annat att det kinesiska skolsystemet inte inbjuder till konversationsövningar. Läraren säger något och hela klassen upprepar i korus. Den skolklass med 11-12-åringar som jag besökte i maj i staden Guiyang i sydvästra Kina hade 59 barn, och många klasser är större, så vad kan läraren göra?

Och vad kan högskolan göra för att slippa de negativa rubrikerna om fuskande och avstängda elever? Jag anser mig ha en del av svaret: Mycket hårdare koll i Kina av de sökandes engelskkunskaper. Det görs naturligtvis tester, men om de fungerade skulle inte studenterna här i Gävle uppvisa, och lika lätt kunna skylla på, bristande språkkunskaper.

Kinesiska föräldrar har höga ambitioner för sina barn och pressar dem hårt, vad gäller studierna. Jag hör berättelser om privatlektioner för förskolebarn. Betyg väger tungt när man söker arbete, och betyg från högskolor och universitet i väst är ett plus. Föräldragenerationen fick aldrig chans att plugga engelska i skolan, så pappa och mamma kan inte bedöma sonens eller dotterns kunskaper i språket. I ambitionen att ge sitt (enda) barn en chans till ett bra jobb är många beredda till kännbara ekonomiska uppoffringar.

Kina är ett land där korruption visserligen bekämpas – ett par kinesiska borgmästare avrättades så nyligen som i juli i år för mutbrott – men har en lång tradition både i offentlig och privat sektor. Om betyg, intyg och tillstånd kan köpas och mellanhänder kan bestickas, är det där som kollen måste bli hårdare. Vilket förstås är lättare att säga än att göra.

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons