Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj lärarnas löner innan det är för sent

Så har ett nytt läsår kommit igång. Nya reformer ska träda i kraft och implementeras.

Annons

Stora utmaningar väntar som de flesta lärare ser fram emot, men det är också med en stor bävan om hur orken och entusiasmen ska hålla, fastän läraruppdraget är ett fantastiskt yrke med rätt förutsättningar!

Flera års högskolestudier krävs för att bli utbildad lärare. I och med lärarlegitimationens införande ska dessutom det första arbetsåret vara ett så kallat introduktionsår med handledning av en mentor. Detta är något som regeringen inte förberett eller lämnat garantier för hur detta ska komma till stånd.

I gymnasiereformen Gy 2011 kan så många som cirka 4 000 lärarjobb tas bort i och med att statsbidraget föreslås minska med fem miljarder de närmaste åren. Skolan måste bli billigare, anser regeringen.

Den internationella finanskrisen kom ju lämpligt i år igen, när lärarna återigen ska gå in i ett nytt avtal. Regeringen drar i nödbromsen och förklarar utrymmet för begränsat. Ska lärarna ånyo se sig snuvade på reella lönelyft liksom förra gången och förra gången och förra?

Det har funnits starka uttalanden från regeringshåll att satsningar på skolan måste göras. Inte minst från FP och M som sitter i position för att göra verklighet av sina löften. Lärarutbildningen har stått under lupp och stängts och öppnats delvis igen. Många utbildningsplatser står tomma. Behovet av nya lärare är stort och kommer inte att kunna täckas, när stora pensionsavgångar väntas.

Vilka ska utbilda våra barn och ungdomar? Samtidigt krävs lärarlegitimation och ökad kompetens. En ekvation som inte går ihop. Men den största orsaken till att inte så många väljer läraryrket är de undermåliga lönerna. I dagens läge är det är en livslång förlust att utbilda sig i flera år med dryga studieskulder och få en nätt liten inkomst på 21 000-22 000 kr/mån och efter 40 års arbete är takhöjden satt till cirka 30 000 kronor. För jämförbara utbildningar i längd och krav är ingångslönerna lärarnas slutlön och tak finns överhuvudtaget inte.

Regeringen har nu tänkt om och indragna slantar till skolan föreslås ska satsas på bland annat billigare varm korv.

Föreslagen sänkning av restaurangmomsens får krögarna att jubla! Detta ska skapa jobb och kroglivet ska blomstra, enligt säker regeringskälla. Återigen ett förslag som verkar utgå från Stureplan.

Att det inte kommer att finns tillräckligt med kvalificerade lärare i skolan för att utbilda eleverna, verkar inte så viktigt eller skapar bekymmer. Men det är klart: Inom restaurangbranschen behövs ingen legitimation.

Många barn/ungdomar får inte det stöd som de borde ha rätt till i skolan. Personaltätheten måste öka. Detta måste också få kosta pengar. Vi vill ha de skarpaste studenterna till lärarutbildningarna.

Höj lönerna och förbättra arbetsvillkoren för lärarna innan det är för sent!

Margith Lind, Lärarförbundet i Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons