Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur går det till när ­ni hämtar skänkta ­saker?

Annons

Jag har några frågor till Röda Korset i Gävle.

Hur går det till när Röda Korset hämtar skänkta saker? Skrivs allt upp som hämtas inför försäljningen?

Får man använda Röda Korsets lastbilar för privat bruk?

Är alkolås monterat i era bilar?

Har Röda Korsets lastbilar parkeringstillstånd på Stortorget i Gävle?

Jag hoppas på svar.

En som ej längre skänker till Röda Korset

Svar direkt: Röda Korset är en ideell förening som har till uppdrag att förhindra och lindra lidande, vem det än drabbar, vart det än uppstår. Vår second hand-försäljning är en viktig del i att göra detta möjligt. Vi tar tacksamt emot gåvor. Alla medel går till verksamhet som ger stöd till människor i utsatta situationer. Gävle Internationella Röda Korskrets har de senaste åren skickat ungefär hälften till projekt och katastrofbistånd utomlands och hälften till verksamheter i Sverige/Gävle.

De flesta givare lämnar sina gåvor själva. De som har möbler att skänka och själva inte har transportmöjligheter kontaktar oss, oftast via telefon. Vi avtalar en tid och hämtar möbler hos givaren. Det som hämtas körs direkt till Röda Korsets second hand-butik Mötesplats Kupan, värderas och ställs ut till försäljning. I kassredovisningen ser vi sedan vad som sålts när och för hur mycket. Gåvor som av olika skäl inte går att återbruka och/eller sälja lämnar vi till återvinning. Vi har en egen internkontroll och avvikelsesystem som ska möjliggöra att vi följer Röda Korsets stadgar, riktlinjer och policys. Oberoende revisorer granskar räkenskaperna och verksamheten varje år.

Vår lastbil har godkänt alkolås som kalibreras två gånger per år.

Då och då får vi frågor om vi kan låna ut lastbilen. Det kan vi inte bistå med, däremot kör vi gärna hem möbler som du köper hos oss.

Vår verksamhet pågår inte bara vardagar på dagtid vilket innebär att lastbilen kan vara synlig i samhället vid olika tider. Det går inte att vara hemlig när man använder den. Vi har regler för hur fordonet kan och ska användas.

Röda Korset har vid några olika tillfällen haft tillstånd att ställa bilen på Stortorget eller andra platser i samband med aktiviteter. Det finns även lägenheter vid Stortorget och vi kan naturligtvis ha stannat för att hämta möbler även där. I övrigt ska våra chaufförer följa de trafikregler och förordningar som finns.

Insändarskribenten presenterar sig med en som inte längre skänker till Röda Korset. Om du är missnöjd eller har synpunkter på att vi inte inte har uppfyllt dina förväntningar, vill vi väldigt gärna att du kontaktar oss och berättar vilka brister du noterat. Om brister finns, vill vi – och kommer vi – omgående att korrigera dessa.

Vi finns till av en enda anledning, att ge stöd till människor i de mest utsatta situationerna. För att lyckas göra det på ett bra sätt gör vi hela tiden olika insatser för att kvalitetssäkra våra verksamheter.

Alla medarbetare i vår organisation ska ha vara lämpliga för uppgiften, ha adekvat utbildning och arbeta enligt Röda Korsets värderingar och riktlinjer.

Med vänlig hälsning

Thomaz Lindström Sundin

Ordförande Gävle Internationella Röda Korskrets

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons