Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur tänker EU:s skrivbordsmajorer?

När jag läste Mobergs fiskespalt i GD den 19 september funderade jag över hur dessa skrivbordsmajorer i EU:s fiskeråd tänker. Först tog de bort drivgarnsfiske, sen även krokfiske efter lax för våra yrkesfiskare i södra Sverige.

Annons

Men har dessa fått någon ersättning när deras inkomst togs bort? Men det bryr sig inte skrivbordsmajorerna om för det är bara svenska yrkesfiskare.

Är det inte synd om fiskarna i södra Sverige? Men det skrivs det inte om för i Sverige råder samhällsklimatet att, om bara jag får mitt så skiter jag i om det går åt helvete för alla andra det är profiten som gäller.

Sen skriver du att all lax ska fångas i älvmynnigarna, det vill säga med laxfällor där laxen ska vandra upp för att fortplanta sig. Detta beslut är tvärtemot alla vedertagna naturlagar. Jag tror att laxen vill simma upp i älvarna för att ha lite kärlek och få ungar som sen vandrar ut i havet för att växa och återkomma flera år senare för att göra samma sak igen.

Varje människa som vet lite om fiske förstår att om man slutar att fiska lax i Östersjön då söker sig all den laxen vidare upp i älvarna i Bottenhavet och Bottenviken. Vore det inte bättre att alla fiskare får vara med och dela på det enorma överflöd av lax som nu, på grund av att det inte fiskas i Östersjön, hamnar i laxfällor i Bottenhavet och Bottenviken?

Jag vill också se hur många kustbevakare man måste anställa för att bevaka fisket i älvmynnigarna. Men när jag nu läser deras teorier om fisket i Sverige så förstår jag att de inte vet någonting om laxens fortplantning, för det är faktiskt så att laxen vill fortplanta sig i sina hemmavatten. EU:s skrivbordsmajorer är så långt borta från den verklighet som vi vanliga arbetare lever i.

Kjell-Owe Björk

professionell sälmatare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons