Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen annan yrkesgrupp ­skulle finna sig i sådant

Annons

Att vara lärare i dag innebär en stor utsatthet. Man riskerar hot, såväl fysiskt som psykiskt och verbalt, tillmälen, könsord och allvarliga kränkningar. Som lärare saknar man sanktionsmöjligheter.

Det enda som finns ligger i rektors mandat, men rektorer är i allmänhet så rädda att skolan ska få dåligt rykte (varje elev genererar ju pengar) att man avstår från att förflytta en elev till en annan skola. Det enda stöd man som lärare kan påräkna, är från lojala kolleger.

Här några exempel: En kvinnlig elev spottar en manlig lärare i ansiktet. I rätten säger flickans försvarsadvokat, att har man valt att bli lärare får man räkna med och finna sig i att bli spottad i ansiktet. Det blev trots det fällande dom.

En annan elev hotade under dramatiska omständigheter en lärare till livet. Läraren, som blev chockad och i fortsättningen inte ensam ville gå i den del av skolan, där eleven oftast befann sig, fick av rektor veta att hon överreagerade. Det är ett annat exempel på lärarnas totala utsatthet. Eleven fick emellertid en fällande dom.

Ytterligare en elev kastade med full kraft och helt oprovocerat en nyckelknippa mot en lärares ansikte. Eleven friades i tingsrätten då uppsåt ej kunde styrkas.

Som man kunde läsa härom veckan blev eleven som kallat en kamrat för negerfitta först frikänd i tingsrätten. Försvarsadvokaten menade, att det är gängse språkbruk i dagens skola. Det blev dock fällande dom i hovrätten.

Slutsatsen av dessa exempel visar på samhällets syn på lärarens arbete, miljö och roll. Det finns ingen grupp i samhället som har en så undermålig arbetsmiljö som lärarna. Ingen annan yrkesgrupp skulle finna sig i något sådant. Läraryrket, som förr var respekterar och uppskattat, har i dag reducerats till ett ringaktat, underbetalt lågstatusyrke. Under sådana omständigheter är det inte förvånande, att duktiga studenter inte söker sig till läraryrket!

En lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons