Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen flygplats i Tolvfors

Svar till Dietmar den 28/2

Annons

Tanken med Gävle-Tolvfors Logistikpark är att förbinda olika transportslag, såsom sjö, järnväg och bil, och därigenom ta position som Nordens mest innovativa logistikpark med fokus på miljö, lönsamhet och effektivitet.

Gävles flygplats är Stockholm-Arlanda, cirka en timme från Gävle. Det planeras med andra ord ingen flygplats i Tolvfors. Gävle behöver ingen fraktflygplats, med tanke på närheten till Arlanda. Gävle fokuserar på sjö, bil och järnvägstransporter, men kan erbjuda flygfrakt från/till närliggande Stockholm-Arlanda.

Eftersom Trafikverket planerar för en ny sträckning av Ostkustbanan norrut, genom Tolvforsområdet, så får vi en unik plats, där Ostkustbanan, Bergslagsbanan, Godsstråket genom Bergslagen och Norra Stambanan möts och möter E4 och E16, som korsar varandra samt där hamnleden och järnvägen leder oss till Ostkustens största containerhamn – Gävle Hamn.

Det som är önskvärt med Gävle-Tolvfors Logistikpark är en ny bangård med kombiterminal (där gods byter transportslag) och etablering av lager- och logistikföretag. I dag är transport- och speditionsföretagen spridda över stadens alla stadsdelar, vilket ur fler synvinklar inte är optimalt för någon. Ligger allt på samma ställe, slipper vi bl a det trafikkaos, som finns på många ställen. Genom en logistikpark kan vi även effektivisera och optimera transporterna till slutkunden. Den stora vinnaren är miljön.

Gävle har genom åren tappat position på listan över Sveriges bästa logistiknav, men nu är vi tillbaka och avancerar på listan. Tillsammans med Borlänge ligger vi nu på 12:e plats i Sverige och vår målsättning är att vara topp 10 inom de närmaste åren, då krävs en logistikpark där järnväg och väg fungerar tillsammans med lager och logistikföretagen. Även en plats för framtida effektivisering av klimatsmart citylogistik, då E-handeln ökar.

Vi menar att framtidens transportsystem kommer att handla om klimatsmarta transporter via sjö och järnväg. Här har Gävle stora möjligheter till en framskjuten logistikposition i framtiden, genom att vara en resurs inom logistik och transport för snabbväxande Stockholmsområdet (växer med cirka 40 000 invånare per år). Muddringen av inseglingsrännan till Gävle, öppnar upp för stora volymer, där infrastrukturen måste beredas på land för optimal utväxling.

Den snabbväxande besöksnäringen/turismen kommer också att öka trycket på städer, järnvägsspår och Europavägar. Här spelar infrastruktur och godshantering stor roll, så att alla får plats.

För tillfället finns inga beslut i frågan om Tolvfors Logistikpark, däremot tankar och visioner. Vi välkomnar alla att komma med synpunkter i den här spännande satsningen på tillväxt Gävle.

Hälsningar

Anders Franck

Lennart Schüllerquist

Mellansvenska Handelskammaren

Mellansveriges Logistiknav

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons